Tomrommet i 10 Downing Street London skal fylles etter at Boris Johnson måtte forlate statsministerposten.

Fem kandidater til å erstatte Boris som Tory-leder og statsminister, møttes søndag til debatt. 

De fem unngikk spørsmål av stor offentlig interesse, men som ikke gir uttelling i de store mediehusene. Ingen av dem tok opp kritiske temaer som immigrasjon, kriminalitet, nedstengning, energikrise, folkeopprør rundt om i verden og ytringsfrihet – selv om kandidatene fremstilte seg selv som folk med sine meningers mot.

Av de fem kandidatene er alle foruten Tom Tugendhat tidligere ministre: Rishi Sunak, Liz Truss, Kemi Badenoch og Penny Mordaunt.

Kandidatene var stort sett enig om grønn null-agenda, at det må «gjøres noe» med inflasjonen og at britiske husholdninger har tøffe tider, men de må akseptere høye skatter og en lønnsøkning på omkring fem prosent mens inflasjonen er på ti. 

Mordaunt ble spurt om sin støtte til at transpersoner skal få lov til selv å identifisere kjønnet sitt, synspunkter hun har gitt uttrykk for i en bok hvor det også kom frem at Storbritannias ledere altfor ofte er heteroseksuelle kristne menn med et vestlig verdenssyn. Hun skal også mene at Kenneth Clarks legendariske Civilization-serie understreker hvor overlegne Oxford-utdannede britiske middelaldrende hvite menn er.

Sunak lanserte det megetsigende slagordet «investment, innovation, education» og holdt fast ved høyt skattenivå. – Ideen om at man kan få noe gratis, er sosialisme.

Tre av de fem stemte for Brexit, men ingen av dem nevner det som i folket var driveren bak; innvandringen. Kemi Badenoch som har høstet en viss støtte for anti-woke-uttalelser, er lei seg for Brexit, men det er «på tide å gå videre».

Enveiskjøringen over Den engelske kanal var ikke tema for de fem konservative håpefulle.

Ingen av dem ønsket å ha Boris Johnson med i en kommende regjering hvor de selv sitter i førersetet.
Les også:

En tøff økonomisk tid

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!


Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.