Idag, torsdag, starter første runde i avstemningen hos de konservative i Storbritannia. De skal velge seg ny leder som også blir ny statsminister. Hver kandidat må ha støtte fra minst 8 parlamentsrepresentanter (MP-er) for å delta. Etter første runde må de få støtte fra minst 17 for å unngå å bli eliminert i valget.

Neste avstemninger er den 18. juni, deretter den 19. og 20. juni hvor det til slutt vil gjenstå to kandidater. Disse to skal så samtlige partimedlemmer i landet få stemme over fra 22. juni. Dette vil ta rundt fire uker, slik at ny leder av de konservative og ny statsminister blir annonsert mot nærmere slutten av juli.

De 10 kandidatene som deltar i første runde er som følger. BBC presenterer dem slik:

  • Michael Gove: The environment secretary, and prominent member of the Leave campaign in 2016, has said he would consider a further delay to Brexit
  • Matt Hancock: The health secretary says leaving with no deal is not an option – so it’s between leaving with a deal and not leaving at all
  • Mark Harper: The former chief whip says he wants the UK to leave with a deal but leaving without one remains an option (if the alternative is not leaving at all).
  • Jeremy Hunt: The foreign secretary says if the only way to leave the EU is with no deal then he would do that – but it is not his preferred option
  • Sajid Javid: The home secretary has said he would focus on the withdrawal agreement, with changes to the backstop
  • Boris Johnson: The former foreign secretary wants to remove the Irish backstop plan from the withdrawal agreement. He has said the UK will leave on 31 October «deal or no deal», but a no-deal Brexit is not his aim
  • Andrea Leadsom: The former leader of the House of Commons wants the UK to leave the EU on 31 October – she has called it her «hard red line».
  • Esther McVey: The former work and pensions secretary says Britain needs a «clean break» from the EU on World Trade Organization (WTO) terms but if the EU makes a better offer she would listen
  • Dominic Raab: The former Brexit secretary says he would re-open the withdrawal agreement, but adds that leaving on WTO terms «is far better than leaving with a fatally flawed deal»
  • Rory Stewart: The international development secretary says a no-deal Brexit would be «catastrophic» and advocates citizens’ assemblies for Brexit to thrash out a compromise

Den politiske redaktøren i Mirror online tvitrer at Theresa May har stemt på den neste lederen, men at hun ikke vil si hvem hun har stemt på.

Boris Johnson er storfavoritt til å vinne. Men å ha favorittstempelet i en slik lederkamp er ofte en stor ulempe. Financial Times skriver at i de siste 54 årene hvor de konservative har benyttet dette interne valgsystemet, så har nesten alle de som var favoritter i starten gått dukken i løpet av prosessen. Det skjer alltid uforutsigbare hendelser. Noen gjør noe dumt, ny informasjon kommer frem fra fortiden (som Michael Goves kokainbruk for 20 år siden) og noen gjør av og til noe overraskende imponerende.

De fleste kandidatene i dette valget har lang fartstid i politikken og har opparbeidet seg både venner og uvenner innad i partiet. Hvor mange fiender og hvilke vil være et avgjørende punkt for flere. Dernest må de konservative nå endelig ta et standpunkt til hvor de står i Brexit. De aller fleste har nå forstått at hvis de stemmer for en kandidat som vil ha en «myk» Brexit, så risikerer de masseflukt til Brexit-partiet og enda verre; at Jeremy Corbyn blir neste statsminister. Rory Stewart og Matt Hancock har et problem der. De som sitter på gjerdet kan også risikere å fremstå som svake kandidater. Hele landet føler at det er behov for en sterk leder nå.

Flere av sitte-på-gjerdet-kandidatene, Boris Johnson inkludert, tror fremdeles at de kan reforhandle en ny avtale med EU. Det ville være svært overraskende all den tid EU-lederne konsekvent har sagt at det ikke kommer på tale. De er, om mulig, enda mer lei av Brexit enn britene selv. Dessuten ønsker de å sende avskrekkende signaler i tilfelle noen andre land skulle få samme ideen.

De fleste har fått vennet seg til tanken på en hard Brexit uten avtale og en kandidat som ikke kjører det løpet vil få vanskeligheter i eget parti. Velgerne er lei av at de konservative ikke har håndtert Brexit slik de forventet da de stemte for å forlate EU. Dette ledervalget bør reflektere denne frustrasjonen, ikke minst for å komme seg ut av den hengemyra som Brexit er blitt i britisk politikk.

Med mindre en tøffere linje innføres og en sterkere leder velges, så vil det konservative partiet kollapse og dagens to-parti system være en saga blott.

BBC

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.