Nytt

Theresa May kan være på vei ut. Her stiger hun inn i bilen som skal føre  henne til Parlamentet. Der diskuterte man Brexit i tre timer torsdag. Foto: Henry Nicholls/Reuters/Scanpix

Det koker rundt Theresa May. Torsdag forlot to av hennes statsråder regjeringen og fikk følge av syv statssekretærer. Kritikerne mener May har endret kurs. Tidligere het det at ingen avtale var bedre enn en dårlig avtale. Nå er mottoet: Enhver avtale er bedre enn ingen avtale.

Kanskje det var dit EU ønsket å manøvrere Storbritannia hele tiden. Presse britene fra skanse til skanse slik at de til slutt godtok å være medlem av fellesmarkedet, men uten rettigheter. Skottlands Nicola Sturgeon synes det ville være en bra avtale.

«But if the UK was to come forward with what I think is the sensible option, what we in the Scottish Government have argued all along, that the UK is leaving the EU but is going to stay in the single market, all of it, and the customs union, I think there would be a willingness to negotiate that on the part of the EU.»

Problemene tårner seg opp for May.

Unionistpartiet i Nord-Irland, DUP, forlanger en ny leder av det konservative partiet hvis de skal være med på en avtale.

The Daily Telegraph can also disclose that the Conservative Party’s deal with the DUP – upon which Mrs May relies for her majority – is over unless Mrs May is replaced with a new leader.

Sources close to Arlene Foster confirmed on Thursday night that the party would vote down the Withdrawal Agreement in Parliament, adding that their support now “depended on who the leader of the Conservative Party is”.

På toppen av det hele har Jacob Rees Mogg stilt mistillitsspørsmål til May. Det krever at 48 MP innleverer samme krav for at det kommer opp til avstemning. Det ryktes at tallet allerede har passert 48. Det betyr at de konservative stemmer over May så tidlig som mandag.

Skulle May falle står EU overfor en mye tøffere motstander. May har svekket og svekket sin stilling til det ikke var noe igjen av den. Dominic Raab som overtok for David Davis, var Remain. Når selv slike politikere går av i protest, sier det noe om hvor dårlig avtalen er.

Allison Pearson uttrykker den herskende stemningen – at May er en løgner.

«It’s simply staggering. The PM who assured us in her stirring Lancaster House speech that “no deal is better than a bad deal” had the effrontery to stand outside Number 10 on Wednesday night and say, in effect, “any deal is better than no deal”.

«Jacob Rees-Mogg found a typically courteous and elegant formulation for this dissembling: “What my Right Honourable Friend says and what my Right Honourable Friend does no longer match.”

«If you translate that from eighteenth-century Moggese, he’s calling the Prime Minister a liar. And he’s right.»

 

Brexit deal latest news: Theresa May clings on after devastating day of ministerial resignations over plan