Rashida Tlaib, Ilhan Omar og Alexandria Ocasio Cortez har på kort tid gjort seg meget bemerket i det politiske landskapet. Det går knapt en uke uten en eller annen skandale eller kontrovers.

Kongressrepresentanten Ilhan Omar fra Minnesota har klart å tråkke i salaten igjen. Under et foredrag til islamistorganisasjonen CAIR 23. mars omtalte hun 9/11 som en hendelse da «noen mennesker gjorde noe», og at dette noe fikk negative konsekvenser for muslimer.

Denne fremstillingen gikk ikke hjem hos amerikanerne.

Omar delivered a speech March 23 — surfacing on Twitter just this week — at a Council for Islamic Relations (CAIR) fundraiser event, where she used non-specific terms to describe the 9/11 terrorist attacks: “Some people did something.” She seemed to be trying to make the case to a majority-Muslim audience that the attacks didn’t warrant restricted “access” to the “civil liberties” of Muslims.

“CAIR was founded after 9/11, because they recognize that some people did something and that all of us were starting to lose access to our civil liberties,” Omar said in her speech. (RELATED: Rep. Ilhan Omar Describes 9/11 Terror Attacks: ‘Some People Did Something)

Denne måten å omtale 9/11 på provoserte New York Post, som laget en forside:

 

Det er selvsagt kontekst – alt det andre negative Omar har sagt om USA og Israel, som spiller inn. Hun har ikke særlig mye å gå på.

Men det synes ikke å affisere Omar, som blir forsvart av to andre kvinner i Kongressen med samme innstilling: palestinske Rashida Tlaib og Alexandria Ocasio Cortez.

Tlaib, when asked by MSNBC if Omar should have rethought her words, said that she had been taken out of context.

“They do that all the time, especially women of color, they take our words out of context because they’re afraid because we speak truth, we speak truth to power,” Tlaib said.

“My sister Ilhan Omar, what she was talking about, was uplifting people by supporting their civil liberties and civil rights. She has always, always condemned any strategy, especially of a person directly impacted by being a refugee herself.

Tlaib added that she was “outraged” because she believes it would lead to death threats for Omar.

“The fact that people are taking those words out of context and endangering the life of Rep. Omar is immoral, it’s wrong and it needs to be called out by many colleagues in saying they need to stop, stop targeting her this way. It’s absolutely putting her life in danger.”

AOC, Rashida Tlaib leap to defense of Ilhan Omar after her ‘some people did something’ 9/11 remarks

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.