Nytt

Thierry Baudet. Foto: Cris Toala Olivares / Reuters / Scanpix.

Det nye EU-skeptiske partiet Forum for Demokrati (FvD) har onsdag gjort overraskende stor suksess ved provinsvalgene i Nederland.

Idet mer enn 95 prosent av stemmene er talt opp, ligger FvD, som ble grunnlagt av Thierry Baudet høsten 2016, an til å få flest stemmer av samtlige partier.

Provinsvalgene har rikspolitisk relevans, da de også avgjør sammensetningen av det nederlandske senatet, som er parlamentets førstekammer.

Slik det ser ut til øyeblikket, kommer FvD til å vinne 12 av 75 mandater i senatet – like mange som statsminister Mark Ruttes folkeparti (VVD). Regjeringskoalisjonen mister dertil sitt flertall i senatet. Det er en formidabel suksess for et parti som fikk to av 150 mandater i parlamentets annetkammer første gang det stilte til parlamentsvalg i 2017.

FvD blir omtalt som et innvandringskritisk populistparti, og har i så måte endel til felles med Frihetspartiet (PVV) til Geert Wilders. Men Thierry Baudets mannskap ser nå ut til å kunne ta lederrollen i den folkelige opposisjonen til regjeringen fra PVV, som ligger an til å få fem mandater i senater, hvilket er en tilbakegang på fire.

The Guardian skriver:

“We stand here in the rubble of what was once the most beautiful civilisation,” Baudet, 36, told cheering supporters late on Wednesday in a speech peppered with classical and literary references. “We won because the country needs us.”

Accusing Rutte of ignoring voters, he said the “stupidity and arrogance” of the elites had been punished. FVD campaigned on a platform calling for more direct democracy and less immigration, and against what Baudet refers to as “climate-change hysteria”.

A proponent of Dutch-first cultural, social and economic policies, Baudet wants improved relations with Russia, opposes the euro, and has called for the Netherlands to leave the EU – although he has since said he will see how Brexit plays out first.

“We are being destroyed by the people who are supposed to be protecting us,” he said. “Successive Rutte governments have left our borders wide open, letting in hundreds of thousands of people with cultures completely different to ours.”

Slik situasjonen er f.eks. med Sverigedemokraterna, vil FvD neppe få noen større makt med det første, all den tid de gamle partiene samarbeider for ikke å gi dem innflytelse.

Men kanskje er ikke ferden oppover slutt for FvD ennå. En karismatisk skikkelse som Baudet kan bringe tankene hen på Pim Fortuyn, som lå an til å gjøre et brakvalg med sin egen politiske liste i 2002, men som ble myrdet kort tid før valget.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.