EU-kommisjonen, EU-parlamentet og medlemslandene ble onsdag kveld enige om implementeringen av nye regler for bruk av materiale på internett. Man skal ikke kunne låne og dele som før.

Paragraf 11 og 13 vil kunne ramme både adgangen til å sitere fra andres stoff og deling av stoff som er copyright på.

Denne delingen er selve motoren i nettbasert uteksling. Den kan nå komme til å gå i stå.

Artikkel 11 skal sikre beskyttelse av opphavsretten til nyheter som publiseres på nettet, og ifølge Reda innebærer onsdagens kompromiss at det nå blir forbudt å gjengi mer enn korte utdrag av andres nyhetsartikler uten tillatelse.

EU-kommisjonen presiserer likevel at det fortsatt skal være gratis å lenke til andres nyhetsartikler.

I realiteten vil det bli lenking og parafrasering av andres stoff. For oss på Document er deling av stoff viktig. Norge er bundet av den nye loven, slik vi i praksis er innmeldt i EU.

Parafrasering vil ikke være så presist. Leseren blir nødt for å stole på at stoffet er riktig gjengitt.

Artikkel 13 er på sin side ment å gi plattformer som Facebook og Youtube større ansvar for innhold som lastes opp av brukerne.

Bekymringen har vært at dette i praksis vil tvinge store internettselskaper til å utvikle teknologi for gjenkjenning av det innholdet brukere laster opp, slik at innhold som er beskyttet av opphavsretten, automatisk filtreres vekk.

Hvis man kun kan legge ut originalstoff vil det begunstige de med store ressurser. Det vil også gjøre det vanskeligere for alternative medier å komme ut. Man skal ikke se bort fra at det er en vesentlig grunn til direktivet. EU vil bekjempe høyrepopulismen med alle midler og hvis man kan strupe alternative medier er det en win-win.

Direktivet føyer seg inn i en lang, tung trend der EU går i autoritær retning.

Sterk kritikk mot EUs nye internettregler: -Slutten på internett slik vi kjenner det