EU-parlamentet klarte ikke å bli enig om den nye internettloven og saken kommer opp igjen i september. Stemningen i parlamentet var langt mer opphetet enn den pleier. Lovforslaget har engasjert.

Den senere tid har det gått opp for folk hva EU holdt på å vedta, og motstanden har vokst.

EU-parlamentet har avvist et kompromissforslag om kontroversielle nye regler om opphavsrett. Dermed blir det nye forhandlinger i høst.

Vedtaket betyr at forhandlingene om direktivet vil fortsette over sommeren. En ny avstemning er planlagt i september.

Det nye direktivet er ment å sikre mot misbruk av opphavsretten på nettet. Men EU-parlamentet har vært dypt splittet i saken, også innad i partigruppene.

Da forslaget kom opp til avstemning i plenum torsdag, stemte 318 av de folkevalgte mot og 278 for. (NTB)

Det er to paragrafer som har fått folk til å reagere. Paragraf 11 og 13. Skulle disse gå gjennom vil det endre måten nettet fungere på. EU ville omgitt seg med en elektronisk mur.

I et brev til Europaparlamentet advarer en lang rekke sterke stemmer mot Artikkel 13. Blant dem er Tim Berners-Lee, mannen som krediteres med å finne opp internett. På listen står også Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales.

De kaller forslaget «et steg som endrer internett fra en åpen plattform for deling og innovasjon til et verktøy for automatisert overvåking og kontroll over brukerne».

– Dette tiltaket kommer til å hindre lovlige ting fra å deles, sier Torgeir Waterhouse, direktør i IKT-Norge, om Artikkel 13.

Advarslene om «internettets død» er sterke ord, mener Waterhouse. Men det er ikke langt unna heller.

– Det vil gjøre stor skade på et fritt internett. Sider som Youtube skal hindre deg i å publisere noe du ikke har lov til. Men hvordan kan de vite om du har lov eller ikke? Og hvordan skal filteret kjenne igjen hva som er lovlig? Det blir i alle fall vanskelig, fortsetter Waterhouse. (Aftenposten.no)

Mediehus i bla. Spania har irritert seg over at Google stikker av med trafikken, men filtre som blokkerer eller straffer deling vil ramme måten nettet fungerer på.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂