Nytt

EUs nye internettlov kommer opp til avstemning torsdag. Forslaget er møtt med massiv motstand, også fra de store teknologiselskapene, fordi EU vil gjøre dem ansvarlig for copyright-materiale som formidles via dem.

Hvis Google og Facebook skulle være ansvarlig for at materialet de formidler ikke er brudd på copyright, ville det lamme virksomheten. Det vil ramme kjernen i informasjonsflyten.

Det vil også være en effektiv brems på meninger som EU-eliten ikke liker: Hvis mediene som produserer nyheter eier dem og det er straffbart for andre å formidle dem, vil pengestrømmen til Google og Facebook stoppe opp. Det samme vil deling og kritikk via alternative nettsteder.

Det er slike konsekvenser kritikerne frykter.

Det nye direktivet er ment å sikre bedre mot misbruk av materiale som er beskyttet av opphavsretten.

Men spesielt to punkter har møtt motstand: artikkel 11 og artikkel 13. Artikkel 11 skal sikre beskyttelse av opphavsretten til nyheter som publiseres på nettet, mens artikkel 13 gir plattformer som Facebook og YouTube større ansvar for innhold som lastes opp av brukerne.

EDiMA, en bransjeorganisasjon som representerer selskaper som Amazon, Apple, Facebook, Google og Twitter, hevder de nye reglene vil «ødelegge internett» og få katastrofale konsekvenser for Europa.

– Det åpne nettets framtid står på spill, sier EDiMAs generaldirektør Siada El Ramly.

Det som bekymrer mest, er et krav om at de store internettselskapene må begynne å analysere det innholdet brukerne laster opp, slik at innhold som er beskyttet av opphavsretten, filtreres vekk.

Slike opplastingsfiltre vil føre til sensur og overvåking av brukerne, advarer EDiMA.

Avstemningen ligger an til å bli en thriller. EU-parlamentet er nemlig dypt splittet i saken, også innad i partigruppene.

Særlig franske parlamentarikere hevder at det er satt i gang en massiv kampanje for å påvirke EU-parlamentet. Både politiske og kommersielle interesser i Frankrike har vært sjalu på amerikanernes dominans. Her har de sjansen til å gjøre noe med den.

Men er det «doable» – er det gjennførbart?

Den franske sosialdemokraten Virginie Rozière viser til situasjonen i hjemlandet for å forklare.

I Frankrike står YouTube for mer enn 80 prosent av musikkstreamingen, men bare for 3 prosent av de artistenes inntekter, forteller Rozière, som mener dette er dypt urettferdig overfor konkurrenter som Spotify, som følger spillereglene og har fått på plass lisensavtaler.

– Vi må få slutt på denne situasjonen, sier Rozière.

Lovforslaget sier noe om den politiske atmosfæren og tenkemåten i EU-systemet. Det er en blanding av ønsketenkning, drømmerier, storhetsvanvidd og en tro på sentralisering og autoritære metoder.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!