Kuttet i tilskuddet til HRS blir likevel ikke reversert i arbeidet med statsbudsjettet, ifølge kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Frp-leder og finansminister Siv Jensen har tidligere varslet at kuttet som er foreslått i tilskuddet til Human Rights Service (HRS) vil bli rettet opp i forbindelse med budsjettinnstillingen til neste års statsbudsjett. Dette blir likevel ikke noe av, ifølge kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Statsråden delte nyheten på twitter mandag kveld.

Posten vil bli foreslått overført til Justisdepartementet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2019 og dermed bli gjenstand for nye forhandlinger med KrF og Venstre neste år. De 500 000 kronene som ble foreslått kuttet vil da kunne bli hentet fra «regnskapet» for 2018.

HRS fikk i 2018 et tilskudd på 1,8 millioner kroner over statsbudsjettet. Dette vil nå bli redusert til 1,3 millioner i forslaget til statsbudsjett for 2019 – men da med en liten mulighet for påslag på 500 000 kroner i revidert budsjett. Samtidig ønsker Sanner å overlate ansvaret for videre oppfølging av dette tilskuddet til sin regjeringskollega Tor Mikkel Wara.

Er det faktaene som HRS fremskaffer som blir for tunge å bære for kunnskapsministeren?

Mandag, samme dag som Sanner informerte på twitter at en eventuell reversering av kuttet til HRS vil bli utsatt til våren 2019, skrev Hege Storhaug på Rights.no at HRS har spurt justisminister Tor Mikkel Wara om han vil granske HRS sin avsløring av at privatpersoner har sendt 95 millioner kroner til Djibouti bare i første halvår 2018.

HRS har den senere tid avdekket via Valutaregistret at privatpersoner sender hundrevis av millioner kroner ut av landet; over en halv milliard til Somalia, 200 millioner kroner til Kenya og Etiopia, 163 millioner kroner til De forente arabiske emirater og 95 millioner kroner til Djibouti. Særlig siste beløp bør få alarmklokkene til å ringe, siden kun 112 personer med denne landbakgrunnen er registrert i Norge, hvorav 50 tilhører andre generasjon.

Det er allerede kjent at mennesker fra Djibouti har utgitt seg for å være fra Somalia for å få opphold i Norge. Wara har svart HRS skriftlig på deres spørsmål, men det er uklart utfra svaret fra justisministeren om myndighetene vil iverksette granskning slik HRS etterlyser.

Wara er imidlertid nøye med å understreke at det ikke er ulovlig å sende penger til familie og venner i utlandet. De gruppene som HRS viser til, som somaliere, er imidlertid i liten grad selvforsørgende. Pengene må da i stor grad komme fra NAV eller kriminell virksomhet. Dette bør uansett interessere myndighetene.

I stedet er svaret smekk på fingeren til budbringer; kutt i bevilgningen til HRS. Norske innbyggere skal leve i uvitenhet og i stedet få servert «falske nyheter», om for eksempel alle de stakkars fattige barna som verken har råd til bursdager eller fritidsaktiviteter – og derfor må ha ytterligere midler fra fellesskapet.

Hvor lenge skal dette foregå uten at medier, som Klassekampen og Dagsavisen som mottar flere ti-talls millioner i statsstøtte, griper fatt i det? Nei, det overlater de til en knøttliten redaksjon på to personer, som altså nå blir tilgodesett med enda færre «smuler» fra politikerne.

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂