Penger, sedler, mynter. Alle monner drar for fattige land, selv om behovet nok er bortimot umettelig. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

I 2019 ble 557,1 mill kroner sendt fra privatpersoner i Norge til privatpersoner i Somalia, skriver Human Rights Service torsdag. De to neste mottakerlandene på listen ifølge Valutaregisteret er Pakistan og Afghanistan.

Det er mye takket være HRS’ grundige rapportering at oversikten over pengestrømmene fra Norge til Somalia har blitt kjent for offentligheten. Torsdag presenterte de tallene for 2019.

HRS har tidligere rapportert at i 2016 og 2017 ble det overført til sammen 842 millioner kroner til Somalia. For 2018 og 2019 er vi til sammen kommet opp i over 1 milliard kroner. Siden dette er, som Valutaregisteret understreker overfor HRS, sendt «fra person til person» er det mer enn god nok grunn til å anta at pengene er sendt av somaliere i Norge.

Somaliere i Norge er en gruppe med en stor barnebefolkning og den fattigste barnebefolkningen. Totalt bor det om lag 44.000 somaliere i Norge, i henhold til tall fra SSB. I tillegg er det en gruppe som bunner statistikken over for eksempel sysselsetting.

Det er mye penger i omløp i Norge, også blant somalierne, tydeligvis. Da er det synd og skam at politikere som er opptatt av barnefattigdom og lav sysselsetting ikke setter seg ned for å se hvordan dette kan henge sammen. Det skulle vel aldri ha noe med flerkoneri, klansbygging og islam å gjøre..?

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.