Somaliere i Norge sender rekordmye penger til hjemlandet. Første halvår ble det sendt 280 millioner til Somalia fra en gruppe innvandrere hvor 42 prosent mottar sosialhjelp.

Veksten i pengeoverføringer har vært voldsom, første halvår sendte somaliere i Norge rundt 280 millioner kroner tilbake til hjemlandet, en vekst på 52 prosent fra samme periode i fjor, skriver Nettavisen.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen vil forby sosialhjelpmottakere å sende penger til hjemlandet. Frp ønsker at folk som mottar sosialhjelp skal forplikte seg til å ikke sende penger ut av landet ved å skrive under på en erklæring.

Innvandrere fra ikke-vestlige land er sterkt overrepresentert som mottakere av sosialhjelp og på statistikken over barnefattigdom. Drøyt 100.000 barn lever i familier med vedvarende lav inntekt. Somaliske familier er særlig utsatt.

Jensen aksepterer ikke at flyktninger som går på sosialhjelp sender store beløp til hjemlandet i stedet for å gi bedre forhold til sine barn i Norge.

– Vi vet ikke om det er de samme personene som mottar sosialhjelp som sender penger ut av landet. Men tallene viser at det er grunn til å spørre seg om det er en sammenheng, sier Fremskrittspartiets leder, finansminister Siv Jensen.

Tall Nettavisen har fått fra Skatteetaten viser at privatpersoner overførte 1,75 milliarder kroner ut av landet første halvår. Dette er overføringer som er rapportert til valutaregisteret, og statistikken viser at land med store innvandrergrupper til Norge mottar høye beløp.

Også arbeidsinnvandrere fra for ekesmpel Polen sender penger hjem, men somalierne sender nesten 15 ganger mer penger til hjemlandet enn polakker gjør per capita.

– Sosialhjelp utbetales for å sørge for livsopphold her i Norge. Dersom det er tilfelle at disse pengene sendes ut av landet, må vi ta grep, sier Jensen.

Norske kommuners utgifter til sosialhjelp øker kraftig, fra 4,5 milliarder kroner i 2012, til 7,0 milliarder i 2018.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 199 til 150 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂