Nytt

U2-vokalist Bono gjorde hitlerhilsen og ropte Jimmie Åkessons navn fra scenen under en konsert i Paris søndag kveld. Han hadde også en melding til Marine Le Pen.

– Jeg kommer akkurat fra Sverige. Jeg visste ikke hvor glad jeg var i svenskene! Høye, blonde, med blå øyne, sier Bono med dårlig skjult forakt.

Sangeren er maskert som sitt alter ego MacPhisto når han fremfører sitt hat mot Åkesson og Sverigedemokraterna.

Bono er maskert med en slags satanisk klovnemaske. Han snakker inn i et kamera som legger en digital maske på ansiktet hans som transformerer ham til MacPhisto, en karakter han introduserte under U2s Zoo TV-turne på 90-tallet. Navnet henspiller utvilsomt på Mefistofeles, ofte forkortet Mefisto, som er navnet på en demon som er utsendt av Satan.

– Men nå ser det ut til at svenskene har begynt å oppdage sitt ariske potensiale. Oh yeah! roper Bono og ler en «ond» latter.

Så gjør han hitlerhilsen samtidig som han roper «Akesson!»

– Jimmie! Akesson! fortsetter han, og gjør enda en hitlerhilsen. Jeg liker ham! Jeg liker ham! Han gjorde det bra i valget i dag! Jeg elsker valg! Jeg elsker ballonger! Jeg elsker fester som kommer ut av kontroll! (Han sier «parties», som både kan bety fester og partier).

Men Bono er ikke ferdig. Han fortsetter showet med å angripe Marine Le Pen. Bono henvender seg til sitt franske publikum:

– Venner, dere skuffet min favoritt, lille Marine Le Pen. Jeg er faren hun aldri hadde. Og nå har hun blitt tvunget til å bytte navn på partiet sitt, slik at folk ikke skal vite at de ikke liker jøder eller svarte. Jeg sa til henne: du trenger ikke gjemme deg, for det er når de tror jeg ikke finnes at jeg virker best.

Sverigedemokraternas informasjonssjef Henrik Gustafsson har kommentert Bonos utfall i Aftonbladet:

– När svenska kändisar uppenbarligen inte har någon verklighetsförankrad uppfattning om oss och vårt parti, förvånar det mig inte att läget är än värre hos en person som Bono. Det är alltid beklagligt när människor sprider felaktiga uppgifter om ett politiskt parti, oavsett vilket parti. Primärt vänder jag mig emot den polarisering och den stigma många människor ägnar sig åt, kända som icke kända personer.