Bassam Tibi har overblikk. Han er syrer, og bestefaren var general i den osmanske hæren. Derfor ble han møtt med aktelse i Tyrkia, selv om tyrkere generelt ser ned på syrere. Tibi holdt foredraget i juni 2017. Han sier at EU mangler policy for Tyrkia. De driver politikk, men mangler policy, en viktig forskjell. EU mangler evne til å forstå hva islamisme er, sier Tibi. Hvis man tror på Erdogans fremstilling av kuppet som orkestret av Gülen, blir man lurt. Som den tyske etterretningen sa: Gülen hadde ingenting med kuppet å gjøre. Det som har skjedd i Tyrkia har vært en kamp mellom kemalisme og islamisme og kemalismen har tapt. Det sekulære Tyrkia er «gone», sier Tibi. Den bygget på tre pilarer: en sekulær skole, rettsvesenet og hæren. Alle tre er ødelagt. Det religiøse direktoratet Dianet islamiserer undervisningen, ikke bare i Tyrkia, men øver også innflytelse i et utall moskeer i Vest-Europa. Det bor åtte millioner tyrkere i Vest-Europa. Mellom 3,5 og 4 millioner bare i Tyskland. 77 prosent av tyrkerne i Belgia stemte for presidentstyret til Erdogan, 67 i Tyskland. Tibi brukte ordet «Ermächtigungsgesetz» om Erdogans fullmakter. Det er Hitlers unntakslov da han koblet ut tysk parlamentarisme. Tibi: Jeg bruker ordet helt bevisst.

Tibi virker som en meget bereist og belest person. Han bør hentes til Oslo.