Bildet: Cem Özdemir er leder for De Grønne og blir trolig Tysklands utenriksminister. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Scanpix/

Recep Tayyip Erdogan er både stormannsgal og paranoid. De to følges ad. Erdogan ser fiender bak hver busk. Nå har han gitt seg på ansatte ved USAs konsulat i Istanbul. To tyrkiske ansatte er arrestert, anklaget for å være Gülen-tilhengere. USA er irritert. Dette er å trå langt inn på deres enemerker.

USA har derfor suspendert visumutstedelse som ikke har med innvandring å gjøre. Tyrkia har svart med samme mynt.

Erdogans maktbrynde gjør at han ypper til strid for et godt ord. Han har tråkket Angela Merkel på tærne ved å arrestere tyrkere med tysk statsborgerskap og blokkere tyske parlamentarikeres adgang til Incirlik-basen. Hva skulle denne provokasjonen være godt for? Forholdet til Tyskland er blitt dårlig. Statsminister Yildrim sa nylig at det var på tide å normalisere forbindelsene. Ankara aner nok at vinden ikke blåser i deres retning.

De Grønnes leder kan bli ny tysk utenriksminister.

En talsmann for Erdogans parti AKP, Mustafa Yeneroglu, sier til DPA at med Özdemir som utenriksminister kan Tyrkia stå foran flere bortkastede år i forholdet til Tyskland.

Han vil ikke bli oppfattet som en ambassadør for Tyskland, men som en som vil drive med tyrkisk innenrikspolitikk, sier Yeneroglu.

Han sier at Erdogan nok vil gi Özdemir en sjanse, men han har merket seg at Özdemir har kalt Erdogan diktator og gisseltaker, siden flere tyske journalister og menneskerettighetsaktivister sitter fengslet i Tyrkia.

– Når det fins så ukvalifiserte utsagn fra før, vil han ikke være velkommen i Tyrkia, sier Yeneroglu. (NTB)