Bildet: Mens de ennå klarte å smile. Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel møter sin tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu I Berlin 8. mars. Foto: Cem Ozdel/tyrkisk pressekontor/ Reuters/Scanpix. 

Tyrkia har i løpet av en dag klart å provosere både Tyskland og USA. Man må spørre seg hvor Erdogan har tenkt seg.

 

Nyhetsbyrået Anadolu publiserte mandag en liste over ti amerikanske militærbaser og forlegninger i det nordlige Syria og også hvor mange soldater fra spesialstyrkene som er stasjonert ved flere av dem.

Ifølge Anadolu er det snakk om to militære flyplasser og åtte militære forlegninger, som benyttes som ledd i USAs støtte til den kurdiske YPG-militsen.

En ene forlegningen ligger ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået i Ayn Issah nord i Raqqa-provinsen og huser nå 200 amerikanske og 75 franske spesialsoldater.(ntb)

Offentliggjøringen gjør soldatene mer sårbare. Det var en fiendtlig handling å kringkaste beliggenheten så fienden vet hvor amerikanere og franskmenn befinner øseg. Erdogan liker ikke at USA har sementert forholdet til YPG-militsen. Dette var en måte å straffe USA på. Men gjør det USA mer forsonlig stemt? Erdogan er ved å bruke opp USAs tålmodighet.

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel advarte tysk næringsliv mot å investere i Tyrkia. Bakgrunnen er arrestasjonen av seks menneskerettsaktivister, blant dem lederen for Amnesty. En kjent Die Welt-journalist har sittet i fengsel lenge. Tyrkiske myndigheter bryr seg ikke, Gabriel advarte næringslivsledere. De skulle vite hva de gikk til.

Grunnen til advarselen er en liste tyrkiske myndigheter har laget over tyske selskaper som støtter Fetullah Gülen, som i Tyrkias øyne er en terrorist. Noen av de største tyske selskapene sto på listen. Da følte tyske myndigheter at de måtte si fra. Selskapene risikerer arrestasjoner, beslag, bøter osv.

Tyrkia opptrer mindre og mindre som en alliert, og mer og mer som en motstander.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂