Nytt

Mark Esper er konstituert forsvarsminister og nominert til å bli permanent. Foto: Francois Walschaerts/Reuters/Scanpix

USAs forsvarsminister Mark Esper advarer Tyrkia mot å invadere Syria og angripe den USA-støttede SDF-bevegelsen. Men Tyrkia gjentar at et angrep kommer snart.

Enhver unilateral offensiv fra tyrkisk side for å fjerne den kurdiske militsen vil være uakseptabel, sa Esper. Han gjorde det klart at USA vil intensivere samtalene med Tyrkia for å hindre en slik offensiv.

– Vi prøver å få til en ordning med dem som tar hensyn til deres bekymringer, og jeg har håp om at det skal gå. Det vi vil forhindre, er ensidige handlinger, sa Esper tirsdag under en rundreise i Asia.

Esper kommenterte situasjonen to dager etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet med å iverksette en offensiv i nær framtid i Nord-Syria mot den USA-støttede YPG-militsen, som inngår i SDF, og som Tyrkia anser for å være en terrorgruppe.

Men tirsdag gjentok Erdogan at Tyrkia i nær framtid vil «eliminere trusselen fra YPG-militsen».

– Tyrkia har rett til å eliminere alle trusler mot sin nasjonale sikkerhet. Om Gud vil, skal vi gjennomføre prosessen som startet (med tidligere offensiver inn i Syria), til neste fase, sa han i en TV-overført tale.

Erdogan talte samtidig som samtaler mellom USA og Tyrkia fortsetter i Ankara, blant annet om å opprette en buffersone i Nord-Syria som skal holde SDF og YPG på avstand fra grensa til Tyrkia.

Hittil har Tyrkia ikke vært villig til å godta noen amerikanske forslag. I talen sin sa Erdogan at Tyrkias fremste prioritet er å «tørke ut terroristsumpen i Nord-Syria».