Demokratenes hysteriske opptatthet av å bevise «collusion» mellom Trump-leiren og Moskva skygger for at det pågår en russisk påvirkning av særlig europeisk opinion, som er destabiliserende i sin virkning.

Russisk-drevne medier, med Russia Today som fremste, bruker alle negative historier om islam og innvandring i Europa til å fremme en følelse av at Europa går under. Europa er inne i en moralsk oppløsning, som skyldes dårlig lederskap. Et eksempel på dette er historien om at Danmark skal tillate bordeller hvor man kan ha sex med dyr.

Danmark er i ferd med å tillate bordeller der man lovlig kan ha sex med dyr. Slik lyder en falsk historie som er gjengitt i en rekke russiske nyhetsmedier.

I det siste har historien også spredd seg til Hviterussland og Georgia, melder danske Altinget og Politiken.

Historien er plukket opp av EU spesialenhet for motarbeidelse av propaganda og falske nyheter, East Stratcom.

Enheten advarer om at bordellsaken er den nyeste i en lang rekke misvisende eller falske nyheter som har som formål å skape et bilde av et «moralsk forfall» i Europa, skriver Altinget. I saken gjengis et oppdiktet sitat fra tidligere matvareminister Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet, der han sier at «sex med dyr er en borgerrettighet beskyttet av den danske grunnloven».

Historien om dyrebordellene dukket først opp i begynnelsen av august i Kolokol Rossii, og er deretter spredd i en rekke andre russiske medier.

Dyresex har vært eksplisitt forbudt i Danmark siden 2015.

Den danske regjeringen har nå besluttet å opprette en enhet på tvers av departementene som skal bekjempe falske nyheter og såkalte påvirkningskampanjer fra Russland, opplyser utenriksminister Anders Samuelsen til Politiken.

– Våre vestlige, demokratiske prosesser og medier er blitt mer sårbare for falske nyheter, desinformasjonskampanjer og andre ufine metoder. Det har vi blant annet sett i de russiske forsøkene på å påvirke valgene i USA og Frankrike, sier Samuelsen. (NTB-Ritzau)

Hvis myndighetene og pressen skal gjøre seg håp om å bekjempe russisk manipulasjon, må de sørge for at nyansene kommer frem. Det er ikke slik at påstandene om Trump-collusion og russisk demoralisering av opinionen, er en og samme historie. Man kan like gjerne si at demokratene og liberale mediers overbevisning om et slikt samarbeid er en del av russernes planer om å destabilisere USA. Demokratene og pressen har slukt agnet Putin la ut.

En annen som driver psykologisk krigføring mot Vesten, især Europa, er Recep Tayyip Erdogan. Siden tyske politikere har våget å motsi Erdogan, tar han den nå helt ut.

Tyrkia hevder fremmedfrykt og rasisme ikke rettsforfølges i Tyskland. – Terrorister går fritt i gatene, heter det i en uttalelse fra den tyrkiske regjeringen.

Det tyrkiske regjeringen har lagt fram et reiseråd der de ber tyrkiske borgere om å være forsiktige i Tyskland, og begrunner det med anti-tyrkiske holdninger og påstått tysk støtte til det Tyrkia omtaler som terrorgrupper. De hevder også at den tyske valgkampen har ført til økende rasisme.

Det tyrkiske utspillet kommer etter at Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel har advart mot reiser til Tyrkia etter pågripelser av flere tyske borgere i landet, blant dem to journalister og menneskerettsaktivisten Peter Steudtner. De anklages for brudd på terrorlovene.

Tyske myndigheter har opplyst at til sammen tolv tyske borgere sitter fengslet i Tyrkia av politiske årsaker. (NTB-DPA-AFP)

Erdogan kan spille på tre millioner tyrkere i Tyskland og tyrkere i f.eks. Nederland, med klare oppfordringer om å trosse myndighetene i landet. Man kan merke at tyskerne er rådville stilt overfor en autokrat som ikke følger noen av tyskernes regler.

Det gjør heller ikke Putin. Moskva ser at Europa preges av dype splittelser og spiller på dem. Brussel, Berlin og Paris har ikke noe svar og det er alarmerende.

Opinionen bør bli klar over at krefter utenfra forsøker å undergrave tilliten til det demokratiske systemet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂