Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og den tyrkisk-tyske fotballspilleren Mesut Özil møttes den 13. mai 2018 i London, hvor sistnevnte spiller for Arsenal. Foto: Kayhan Ozer / Reuters / Scanpix.


 

Fotballspilleren Mesut Özil kunngjorde i går kveld at han trekker seg fra det tyske landslaget i protest mot det han mener er dårlig behandling fra Tysklands fotballforbund.

Özil, som er født i Tyskland men av tyrkisk avstamning, er blitt skarpt kritisert etter at han i mai poserte sammen med den tyrkiske president Recep Tayyip Erdogan kort tid før valget i Tyrkia. Opptredenen ble tolket som en politisk støtte til Erdogans politikk, som har mange tilhengere blant tyrkere i Tyskland.

Nå føler Arsenals midtbanestjerne seg uønsket. NTB skriver:

– Jeg har blitt beskyldt for å være en løgner og sviker, men møtet mellom oss hadde ingen politiske intensjoner. Det handlet om å respektere den høyeste ledelsen i landet familien min kommer fra, skriver midtbanespilleren.

Det tyske fotballforbundet stiller seg avvisende til Özils kritikk, men konflikten kan vanskelig unngå å kaste lys over et formidabelt problem for Tyskland, nemlig at tyske borgere med tyrkiske forfedre føler seg forpliktet til lojalitet mot Tyrkias statsledelse.

I Tyrkia får Özil massiv støtte. Flere av landets ministre viste det i sosiale medier.

– Jeg gratulerer Mesut Özil, som ved å forlate landslaget har scoret det vakreste målet mot fascismens virus, skrev Tyrkias justisminister Abdulhamit Gül på Twitter.

«Jeg har to hjerter, ett tysk og ett tyrkisk», sier Özil selv.

Det er ikke godt å si hvordan det er med hjertene til de andre med tyrkisk opphav i Tyskland, en gruppe som blir estimert til drøyt fire millioner mennesker. Hvor mange har kun ett i Tyrkia? Og hva skjer i en konflikt mellom hjertene hos dem som har to?

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.