Tilhengere av Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan overværer den offisielle åpningen av den store tyrkiske moskeen i Köln den 29. september 2018. Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters / Scanpix.

Tyrkias regjering har i flere måneder forhandlet med Tysklands regjering med sikte på en avtale om at Tyrkia får etablere tyrkiske skoler i Tyskland. Det opplyser kilder i det tyske utenriksdepartementet til Süddeutsche Zeitung.

Utgangspunktet for forhandlingene er Tyrkias ønske om å opprette tre tyrkiske skoler, nærmere bestemt i Berlin, Köln og Frankfurt – alle sammen byer hvor det bor mange tyrkere.

I prinsippet handler dette om gjensidighet, all den tid Tyskland har hatt tre tyske skoler i Tyrkia: én i Ankara, én i Istanbul og én i Izmir – har hatt fordi tyrkiske myndigheter midlertidig har stengt skolen i Izmir under henvisning til manglende rettsgrunnlag, skriver Der Spiegel.

Spørsmålet er imidlertid langt mer delikat, all den tid det bor relativt få tyskere i Tyrkia, og da gjerne personer som ikke oppholder seg der permanent, mens det i Tyskland bor minst fire millioner tyrkere permanent.

Dertil kommer at Tyrkias president Erdogan anser tyrkerne i Tyskland som sin forlengede arm der til lands. Fra før finnes det uoffisielle koranskoler. Tyske politikere er uunngåelig bekymret.

FDPs representant i Forbundsdagen Peter Heidt forlanger at utenriksdepartementet forsikrer seg om at de tyrkiske skolene ikke blir innfallsport for den tyrkiske statssjefen Recep Tayyip Erdogans «ideologi».

Fra tysk side er det således viktig at de tyrkiske skolene svarer for tyske skolemyndigheter. Men tyske myndigheter forventes å finne det mest egnet at de tyrkiske skolene faller inn under en del av privatskolelovgivningen der skolene har full frihet i valg av undervisningsmetoder og ansettelse av lærere, men samtidig må tilfredsstille tyske læreplaner.

«Ingenting bør undervises ved tyrkiske skoler i Tyskland som strider imot våre interesser og liberale verdier», sier Heidt.

Spørsmålet er om det beroliger dem som ser at tyrkere som bor i Tyskland og for manges vedkommende også er tyske borgere, gjerne vil ha tyrkiske skoler. Hvor sterk tilhørighet føler den tyrkiske diasporaen til Tyskland?

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.