Bildet: Erdogan har pisket opp en nasjonalistisk stemning preget av fører-kult. Mye flagg-veiving, mange slagord og svak argumentasjon. Hvorfor skulle man gi all makt til en mann som har vist seg så lite skikket til å håndtere den?  Hva kan han finne på? Foto: Yagiz Karahan/Reuters/Scanpix

Det gikk som forventet: Erdogan og hans menn erklærer seier og opposisjonspartiene sier 60 % av stemmene må telles om. Det meldes om store irregulariteter.

Med den voldsomme, øredøvende kampanjen Erdogan har drevet skulle man forvente et stort ja-flertall. Slik ble det ikke. Seieren er hårfin, så hårfin at opposisjonen tror den er blitt lurt.

De tre største byene stemte nei. Istanbul, Ankara og Izmir. Det er et slag i ansiktet på AKP-partiet og Erdogan og en stor ydmykelse.

Han polariserer og deler landet.

Det går heller ikke så bra lenger økonomisk. Kuppet og motkuppet 14. juli i fjor var et vendepunkt. Siden da har det gått nedover for Tyrkia. Verdien av lira har falt kraftig, og statsobligasjonene er nedgradert til junk status.

Hvem er det som har polarisert landet? Det er Erdogan. Er det da riktig å gjøre Tyrkia til et enevelde frem til 2029? Mange tyrkere frykter fremtiden under Erdogan.

Hans blanding av nasjonalisme og islamisme vekker ubehagelige assosiasjoner.

Europas forhold til Erdogan er et kapittel for seg. Mens mea-culpa over historiske forbrytelser har vært et kjennemerke ved det nye Europa, fra koloniutbytting til Holocaust, har Erdogan gått motsatte vei. Han har straffeforfulgt mennesker som våger å snakke høyt om folkemordet på armenerne. Han har gjort det til en forbrytelse å fornærme «tyrkiskhet».

Erdogan har under valgkampen hisset opp tyrkere i Europa og skjelt ut europeiske politikere som nazi-yngel. Likevel har ikke liberale medier tatt noe oppgjør med AKP og førerkulten.

Liberale elsker å se tredvetallet og sammenligne Trump med Hitler. Men når Europa får en leder som skaffer seg allmakt, later de som det har fungert på en legitim måte.

Europa er unnfallende og feig overfor Erdogan. Man orker ikke ta kampen opp. Det vil straffe seg.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.