Nytt

AKP vant det tyrkiske valget, som ventet, men fikk ikke det nødvendige totredels flertall til å skrive ny grunnlov. Velgerne var splittet i to og statsminister Erdogan lovet å ta større hensyn til den halvparten som ikke stemte på ham.

Det er lett å være storsinnet når man står med seieren i hånden. AKP ser ut til å mangle fire mandater på det nødvendige flertall. Det gir likevel en selvsikkerhet som var ganske stor fra før.

Tyrkia er et dypt splittet land.

Mr. Erdogan’s Islamic-leaning Justice and Development Party, or AKP, won 50% of all votes cast, against 26% for its nearest rival, the Republican People’s Party, according to unofficial results from the Cihan news agency, working with Turkey’s national election board.

If correct, that would confirm Mr. Erdogan’s unrivalled position on Turkey’s political scene and create momentum for him to carry through his goal of redrafting the constitution, political analysts said.

Mr. Erdogan could also press to change Turkey into a presidential republic, as he has said he wants to do, although he would now need to secure some support outside his party. Such a move would potentially see him rule this strategically important Muslim nation of 75 million people until 2024, were he to win presidential elections due in 2014 and serve out two terms.

Holdningen til AKP avgjør ens syn på Tyrkia under Erdogan. De som ser solsiden, ser en lysende fremtid og roser resultatene. Forandringene har vært store og det går an å late som om skyggesidene ikke eksisterer.

De får heller ikke mye omtale i norske medier. Ergenekon-saken er en tvilsom affære. Flere av de tiltalte ble valgt inn i nasjonalforsamlingen, en klar protest.

Under valgkampen dukket det opp sex-videoer med ti fremstående representanter for det nasjonalistiske MHP-partiet og de ble tvunget til å trekke seg. AKP bedyrer uskyld, men man aner den autoritære og manipulative hånden til Erdogan.

Det er denne blanding av islamisering, autoritær lederstil og skitne knep, som gjør at mange tyrkere frykter for fremtiden.

Norske kommentatorer gjør lite for å opplyse norsk offentlighet.

I NRKs Verden på lørdag, opptrådte Camilla Nereid fra NTNU. Hun var helt ukritisk til at Erdogan svermer for det ottomanske riket, og sa uten ironi at ottomannerne hadde sørget for 600 års fred.

Landslide Win for Turkey’s Governing Party