Nytt

Foto: Reuters

Den tyrkiske presidenten har ofte brukt islamkritikk i Vesten som en måte å fyre opp sin sterkt religiøse velgerbase. I forrige uke kom det nyheter om at den tyrkiske økonomien hadde sunket ned i resesjon for første gang på et tiår. Erdogan ser nå ut til å spille på følelser rundt Christchurch-terroren og Tyrkias krig mot kurderne for å øke støtten til regjeringen.

På et velgermøte i Izmir på lørdag anklaget Erdogan vestlige ledere for dobbeltmoral i deres taler om terrorangrep. «Alle verdens ledere beskriver terrorangrepet på New Zealand som et angrep på muslimer og islam. De kaller ikke gjerningsmannen for en «kristen terrorist». Hvorfor kan de ikke si det?»

“All of the world leaders describe the terrorist attack in New Zealand as an attack on Islam and Muslims. They do not call the perpetrator a ‘Christian terrorist’. Why can’t they say that?”

Og med dette viste han klipp fra videofilmen som terroristen Brenton Tarrant strømmet live på Facebook mens han skjøt og drepte i moskeen i Christchurch. Erdogan sender velgermøtene direkte på flere TV-kanaler og en stor del av Tyrkias befolkning, barn inkludert, så dermed videoen fra massakren. Tre tyrkere ble forøvrig skadet under angrepet.

Erdogan sa at deler av Brenton Tarrants manifest var å holde tyrkere unna Europa.

The Times   BBC

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.