Nytt

Foto: Reuters

Australias statsminister kaller Tyrkias ambassadør inn etter president Recep Tayyip Erdogans uttalelser i kjølvannet av moskémassakren i New Zealand.

Den australske statsministeren Scott Morrison har reagert på en uttalelse Tyrkias president Erdogan kom med under et valgmøte tirsdag. Inkludert i en uttalelse om at moskéangrepet var et angrep på Tyrkia og islam, advarte Erdogan antimuslimske australiere og sa at om de kommer til Tyrkia, vil de vil bli sendt hjem i kister som sine bestefedre. Det siste var en referanse til det såkalte slaget ved Gallipoli i Tyrkia under første verdenskrig, tusenvis av australske menn mistet livet. Slaget førte til seier for Det osmanske riket og enorme tap for de allierte, inkludert australske styrker som da var der som en del av Det britiske imperiet.

Avfeide beklagelse

Morrison har avfeid et forsøk på å beklage uttalelsene fra tyrkisk side og sier til den australske kringkasteren ABC at han har kalt inn den tyrkiske ambassadøren til Australia for å ha et møte med ham og diskutere disse temaene.

– Jeg finner kommentarene åpenbart støtende, svært støtende, men også veldig lite hjelpsomme, utdyper Morrison onsdag til radiostasjonen Sydney radio 2GB.

Flere tusen etterkommere av dem som mistet livet reiser fremdeles fra Australia og New Zealand til Tyrkia 25. april på årsdagen for slaget ved Gallipoli.

Tyrkia var målet

Erdogan hevdet at den mistenkte gjerningsmannen bak terrorangrepene i New Zealand, australske Brenton Tarrant, hadde Tyrkia som mål 16.500 kilometer unna, da han angivelig gikk til angrep på de to moskeene i Christchurch.

Bakgrunnen for påstandene skal blant annet være at det var flere antityrkiske utsagn blant ordene på som var skrevet på våpnene som ble beslaglagt etter angrepene. I manifestet som Tarrant skal ha distribuert før angrepene fant sted, omtales Tyrkia som en «fremmed fiendemakt». Tarrant skal ha vært i Tyrkia en rekke ganger.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.