Nytt

Det kan ligge an til en aldri så liten diplomatisk krise mellom Tyskland og Tyrkia om et par-tre uker. Den 2. juni ventes nemlig et bredt flertall i den tyske nasjonalforsamlingen Forbundsdagen å fordømme det ottomanske rikets folkemord på armenerne i 1915, hvor opptil 1,5 millioner mennesker ble massakrert.

Et slikt vedtak ville være helt i tråd med definisjonen av hendelsene som et folkemord som ble gitt ved hundreårsminnet både av paven og Tysklands president Joachim Gauck, men den rådende oppfatningen av det inntrufne er en helt annen i Tyrkia, hvor hovedpersonene bak forbrytelsen hedres til denne dag.

Det store politiske spørsmålet er hvordan et slikt vedtak, som må forventes å irritere Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, kan påvirke den tilsynelatende nokså skjøre avtalen mellom EU og Tyrkia med sikte på kontroll av menneskestrømmen over Middelhavet.

Men tyske rikspolitikere ser ikke ut til å la seg affisere av denne potensielle risikoen, skriver Der Spiegel.

«Det kan jo hende at man er sinte i Ankara. Men Forbundsdagen lar seg ikke presse av en despot som Erdogan,» sier De grønnes leder og initiativtageren til proposisjonen Cem Özdemir, til Bild am Sonntag. Utenriksmyndighetenes dokumentasjon av massakrene på armenerne er entydige. «Etter Forbundsdagens vedtak vil det bli mye vanskeligere for Tyrkia å fortsette å benekte folkemordet.»

Talsmenn for de tradisjonelt dominerende partiene SPD og CDU/CSU er like klare i sin tale. Merkel var bekymret for den varme historiske potetens mulige skadevirkninger på relasjonene mellom Tyskland og Tyrkia allerede før «flyktningkrisen», skriver Financial Times. Men kanskje de tyske politikerne har innsett at man ikke kommer noen vei med mildhet overfor typer som Erdogan, og at det er på høy tid å reise kjerringa etter Böhmermann-saken?

 

Der Spiegel
Financial Times