Den tyske Forbundsdagen vedtok torsdag som ventet å anerkjenne at massakren på armerne under det ottomanske riket i 1915 var et folkemord. Den tyrkiske regjeringen protesterte umiddelbart mot det nesten enstemmige vedtaket, erklærte resolusjonen for «ugyldig», og kalte straks hjem sin ambassadør i Berlin, skriver Die Welt.

Reaksjonen er i tråd hjemkallelser etter tidligere vedtak i andre land.

Ambassadør Hüsein Avni Karslioglu kalles hjem til Ankara «for konsultasjoner», og tar flyet allerede torsdag ettermiddag, kunngjorde statsminister Binali Yildrim i følge det statlige nyhetsbyrået Anadolu. I en tale i Ankana snakket han om en «rasistisk armensk lobby» som den angivelig ansvarlige for vedtaket.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som er på statsbesøk til Kenya, uttalte følgende under en pressekonferanse:

«Beslutningen som det tyske parlamentet nettopp har vedtatt, er en beslutning som vil gjøre alvorlig skade på forholdet mellom Tyskland og Tyrkia.»

Visestatsminister og regjeringstalsmann Numan Kurtulmu omtaler vedtaket av folkemordsresolusjonen i Forbundsdagen en «historisk feil».

Tysklands statsminister Angela Merkel, som ønsker å helle olje på bølgene, uttaler at det er mye som forbinder Tyrkia og Tyskland, selv om man har forskjellig oppfatning i enkelte saker.

Det interessante spørsmålet for resten av verden er naturligvis hvorvidt denne diplomatiske striden får konsekvenser for Tyrkias flyktningeavtale med EU.

 

Die Welt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂