Nytt

En mann i 30-årene er i Oslo tingrett dømt til to og et halvt års fengsel for brudd på utlendingsloven og dokumentfalsk, skriver Dagbladet.

Mannen fra Syria, som i dag er norsk statsborger, hjalp et tjuetall personer med å komme seg ulovlig til Europa og Norge. Det kommer fram i en fersk dom fra Oslo tingrett, skriver Dagbladet.

Mannen har nektet for å ha tjent penger på å være mellommann, men erkjenner å ha hjulpet folk til Europa og Norge. Han har bistått med pass, id-papirer, bestilt billetter og veiledet dem med informasjon om reiseruter og andre opplysninger. Han har understreket at dette er gjort for å hjelpe mennesker i nød.

I dommen heter det at tiltalte ikke kan bli hørt i sitt forsvar om nødrett: «Dette fordi de reisende allerede hadde kommet seg ut av krigen i Syria på det tidspunkt tiltalte begynte å hjelpe dem.»

– Riksadvokaten har angitt at det er et mål å få hevet straffenivået på dette rettsområdet, så påtalemyndigheten vil måtte vurdere om det skal ankes over straffeutmålingen, skriver politiadvokat Hans Petter Pedersen Skurdal i en epost til avisen.

Mannens forsvarer, advokat Heidi Ysen, sier avgjørelsen vil bli anket.

– Min klient holder fast på at han handlet i nødrett. Selv om de han hjalp var kommet til Europa, så mener han det sto om livet deres, sier hun.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Les også