En mann fra Syria som kom til Norge for sju år siden, er av politiet satt under tiltale ved Oslo tingrett for menneskesmugling etter å ha hjulpet et tjuetalls andre syrere – herunder også familiemedlemmer – med falske pass og flybilletter slik at de kunne ta seg til Europa i tiden 2013–14.

Flere av disse endte opp i Norge, skriver Dagbladet.

– Politiet anser tiltalte som et sentralt tannhjul i en virksomhet som har drevet med menneskesmugling. Han har fungert nærmest som et reiseselskap for flyktningene han har hjulpet, sier politiadvokat Hans Petter Pedersen Skurdal.

Norsk politi ble orientert om mannens aktiviteter av tsjekkisk politi, og Skurdal opplyser at slike saker er sjeldne i norsk rett.

Det kunne man kanskje ha tatt som et tegn på at norske myndigheter er lite våkne, om det ikke var for at et internt norsk regjeringsdokument viste at norsk politi er fullt klar over virksomheten, som er klanbasert med forgreninger til Norge, men at de ofte ikke har evne til å straffeforfølge personene som står bak den.

Politiadvokaten sier at tiltalte mener at han ikke har gjort noe galt, men understreker at det er ulovlig å medvirke til å smugle personer som har flyktet til det første trygge landet, videre til andre land, uansett om man selv har profittmotiv eller ei:

– Vi vet det betales mye for å få slike dokumenter som omhandles i denne saken. Hva tiltalte selv har tjent på virksomheten, vil nok bli et av temaene under hovedforhandlingen. Men det vil være tilstrekkelig at noen i virksomheten har hatt en fortjeneste, sier han.

Tiltaltes advokat Heidi Ysen sier at hennes klient nekter straffeskyld: Han har bare gjort en god gjerning for å hjelpe flyktninger.

Språkbruken former virkelighetsoppfatningen. Personene det er tale om, var flyktninger idet de tok seg fra Syria til første trygge land. Ved neste grensepassering var de migranter.

 
 

Kjøp Kent Andersens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂