Den hovedtiltalte afghaneren i menneskesmuglingssaken som går for en domstol i Kecskemet i Ungarn, kommer smilende inn i rettslokalet den 21. juni 2017. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix.

 

Knapt to år etter at 71 flyktninger ble funnet kvalt i en kjølebil på en motorvei i Østerrike, står elleve menn tiltalt i Ungarn, fire av dem for drap.

Onsdag startet rettssaken mot ti bulgarere og en afghaner, som alle er tiltalt for menneskesmugling under flyktningkrisen i 2015.

Fire av dem, deriblant afghaneren, er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter at de skal ha organisert og gjennomført menneskesmuglingen som førte til at 71 personer mistet livet. En av bulgarerne er på rømmen og står tiltalt in absentia.

Parkert i veikanten
Det var et grufullt syn som møtte politifolkene som først oppdaget den parkerte og forlatte kjølebilen, og som åpnet lasterommet. De 71 personene fra Syria, Irak og Afghanistan var alle kvalt som følge av mangel på ventilasjon. Etter alt å dømme hadde de vært døde i to dager.
Blant de døde var det fire barn, en av dem ei lita jenta som ikke engang hadde fylt ett år.

Tragedien skjedde midt under flyktningkrisen, da hundretusener av flyktninger og migranter reiste sjøveien fra Tyrkia til Hellas og tok seg oppover Balkan på vei nordover i Europa.

Døde trolig i Ungarn
Rettsbygningen i byen Kecskemet sør i Ungarn var stappfull av pressefolk under rettssakens første dag. De tiltalte var omringet av tungt bevæpnet og maskert politi da de ankom rettssalen.
En av de hovedtiltalte, den 30 år gamle afghaneren, smilte til de frammøtte og holdt fram en plakat der det sto på mannens morsmål pashto: «Jeg er verken drapsmann eller undertrykker. Statsadvokaten er en stor løgner».

Gravlagt i hjemlandene
Alle de 71 ofrene med unntak av én er identifisert. Obduksjonen har vist at de ble kvalt under forferdelige forhold få timer etter at de ble plukket opp nær grensen mellom Serbia og Ungarn.
De fleste er blitt gravlagt i sine hjemland, mens et titall er begravd på en muslimsk gravlund i Wien. Ingen pårørende var til stede i retten onsdag.

Påtalemyndigheten har samlet 59.000 sider med bevis i saken.

Saken føres for en ungarsk domstol ettersom ofrene døde på ungarsk territorium før lastebilen passerte grensen til Østerrike. De fleste mistenkte ble dessuten pågrepet i Ungarn.

Det er ventet at rettssaken vil ta lang tid, og muligens vil ikke dommene falle før neste år.

(©NTB)

 

Den tyske avisen Bild identifiserer afghaneren som den tredve år gamle Samsooryamal L., og viser hele hans smilende oppsyn.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.