Skjermdump: Facebook

«En grense er krysset!» Slik ble drapet på 39 år gamle Mikael Janicki beskrevet i Nya Wermlands-Tidningen, og i Dagens Nyheter, og i Svenska Dagbladet, og av stats­minister Ulf Kristersson, og jjustitie­minister Gunnar Strömmer og…

Som om det som skjedde i Skärholmen, var unikt. Men det var det ikke.

Mikael Janicki var 39 år gammel da noen tilranet seg makten til å avslutte livet hans ved å skyte ham i ansiktet – foran øynene på hans 12 år gamle sønn. For Mikaels familie vil livet aldri bli det samme igjen. Sorgen og fortvilelsen deres er umulig for de fleste av oss å beskrive og forstå. For dem er flere avgjørende grenser overskredet: grensen mellom det normale og det unormale, mellom glede og sorg, mellom liv og død.

Ikke på grunn av en uhelbredelig sykdom, eller på grunn av en tragisk ulykke. Men på grunn av en bevisst handling fra gjernings­personens side.

Men det traumet som familiene nå må gå gjennom, er dessverre ikke unikt. Det er altfor mange som forstår hvordan det føles.

Fredag ble en grense krysset da tre kvinner i 70-årene fikk livstruende skader etter å ha blitt angrepet med kniv i Västerås.

En grense ble krysset tidligere samme dag da en tenåringsgutt fikk livstruende skader etter å ha blitt angrepet med kniv, i samme by og av den samme mannen som nå er mistenkt for fire drapsforsøk.

I oktober 2023 ble en grense krysset da 15 år gamle Henrik Myllykoski ble drept med 140 knivstikk av en 16 år gammel bekjent.

En grense ble krysset i januar 2023 da åtte år gamle Tintin ble drept av sin egen far, til tross for at moren hadde varslet at hun var urolig for at noe skulle skje med sønnen.

En grense ble krysset i juli 2022 da ni år gamle Luna ble overfalt, voldtatt og etterlatt med irreversible hjerneskader etter å ha blitt kvalt med sine egne skolisser av en 15 år gammel eritreisk gutt.

En grense ble krysset i mars 2022 da 54 år gamle Fredrik Andersson ble skutt og drept på Delta Gym i Stockholm da han forsøkte å forhindre et drap. Den 16 år gamle drapsmannen, Frunze Saghatelyan, ble belønnet med svensk stats­borger­skap da han ble etterlyst for drapet.

En grense ble krysset i august 2020 da 12 år gamle Adriana ble skutt og drept mens hun luftet familiens hund, men ble offer for et oppgjør mellom kriminelle gjenger.

En grense ble krysset i januar 2020 da det avmagrede liket av tre år gamle Esmeralda «Lilla Hjärtat» Gustafsson ble funnet gjemt under barnesengen hennes. Esmeralda hadde blitt vanskjøttet og slått i hjel av sine biologiske foreldre, etter at Kammar­rätten i Jönköping – i strid med sosial­tjenestens og Kammar­rättens dom – hadde besluttet å ta henne fra familie­hjemmet der hun hadde vokst opp.

I desember 2019 ble en grense krysset da 57 år gamle Kjäll Gustafsson ble knivstukket til døde da han forsøkte å stoppe et ran.

En grense ble krysset i november 2019 da 17 år gamle Wilma Andersson ble drept og partert av ekskjæresten Tishko Shabaz Ahmed.

En grense ble krysset i august 2019 da 31 år gamle Karolin Hakim ble skutt og drept mens hun holdt sin nyfødte baby i armene.

En grense ble krysset i august 2019 da 18 år gamle Ndella Jack ble skutt og drept i stuen sin, av en drapsmann som var ute etter en annen.

En grense ble krysset i april 2017 da 11 år gamle Ebba Åkerlund ble knust under terroristen Rakhmat Akilovs lastebil i Drottning­gatan. I samme angrep ble fire andre drept.

En grense ble krysset i august 2015 da 55 år gamle Carola Herlin og hennes 27 år gamle sønn Emil Herlin ble knivstukket til døde under en handletur på IKEA i Västerås. Drapsmannen, eritreiske Abraham Ukbagabir, valgte sine ofre fordi «de så svenske ut» og fordi han ville unngå å bli utvist.

En grense ble krysset i juni 2015 da 17 år gamle Lisa Holm ble drept av litauiske Nerijus Bileviciush, som gjemte liket hennes i et klesskap etter å ha kvalt henne.

En grense ble krysset i juni 2015 da fire år gamle Luna Mandic døde da bilen hun og faren kjørte i, eksploderte.

En grense ble krysset i desember 2010 da Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i luften i Stockholm sentrum. Han hadde planlagt et islamistisk motivert terror­angrep i jule­handelen.

En grense ble krysset i september 2010 da 27 år gamle Elin Krantz ble drept av etiopiske Ephrem Tadele Yohannes, etter at han hadde forsøkt å voldta henne på vei hjem.

En grense ble krysset i oktober 2004, da åtte år gamle Mohamad Ammouri og 56 år gamle Anna-Lena Svensson ble knivstukket til døde på en gate i Linköping.

En grense ble krysset i januar 2002 da 26 år gamle Fadime Şahindal ble skutt og drept av sin egen far.

En grense ble krysset i juni 1999 da 19 år gamle Pela Atroshi ble myrdet av sin far og to onkler under et besøk i hjemlandet.

En grense ble krysset i mars 1995 da 10 år gamle Bobby Äikiä ble torturert til døde av sin mor og hennes samboer.

En grense ble krysset allerede i september 1989 da Sara Vestin, som arbeidet mot rasisme i Härnösand, og hennes venninne Sylvia Hoek ble myrdet av Saras eritreiske ekskjæreste Samson Mahare. Kanskje var dette den avgjørende grensen som ble krysset – i stedet for å føre til massive protester, førte drapet til den første store anti­rasistiske demonstrasjonen i Sverige, og Sara Vestins far Stig ble en av de ledende skikkelsene i den såkalte 5i12-bevegelsen. Drapet på hans ekskjæreste og hennes venninne av en eritreisk flyktning var ikke en protest mot vold, men en protest mot rasisme…

Ovennevnte er bare et lite utvalg av de mange drapene i Sverige som har fått etiketten «en krysset grense».

I fjor ble 54 mennesker drept i 363 såkalte «skyte­episoder» i Sverige. Tallet sier kanskje ikke så mye i seg selv, men det er ni ganger flere dødsfall enn i Norge, Finland og Danmark – til sammen. Av disse 54 personene var et ukjent antall uskyldige tilskuere som ble «feilskutt» da de befant seg «på feil sted til feil tid». De kan ha spist på den lokale pizzeriaen eller vært på vei til jobb. Eller på vei til svømme­bassenget, som i Janickis tilfelle.

Mange ganger har flere blitt overfalt eller voldtatt, men overlevd. Ifølge statistikk fra Brotts­före­byggande rådet (Brå) ble det i fjor anmeldt 86.466 tilfeller av overfall, og én av hundre svensker ble utsatt for et alvorlig overfall.

Og da har vi ikke engang nevnt bombe­attentat­ene, eller «sprengningene» som de kalles i Sverige, som nå er blitt så vanlige at ingen går trygge. I 2023 registrerte politiet 351 avvergede eller gjennomførte bombe­attentat­er, noe som i praksis er ett om dagen.

Hjemmet ditt kan bli sprengt i luften en hvilken som helst kveld. Kanskje bor du vegg i vegg med en fjern slektning av en gjeng­kriminell? Eller har gjengene leid inn en mindreårig sprenger som tar feil av adressen? Poenget er at du aldri kan være trygg, selv ikke i din egen seng.

Samtidig sprer volden seg fra Sverige til nabolandene, og Norge og Danmark diskuterer tiltak for å forsøke å stoppe «svensk kriminalitet» og «svenske gjenger».

Så der står vi. Etter flere tiår med nedskjæringer i psykiatrien, åpne grenser, godhets­signaliserende krav­løs­het og det evige mantraet om «fore­byggende tiltak» for «utsatte grupper», er det disse fruktene vi høster. Drap. Skyting. Æresdrap. Bombeangrep.

Alt er resultatet av en bevisst politikk. Men våre politikere og journalister har frekkhet nok til å snakke om en ny krysset grense?

Mitt motspørsmål blir: Hvor mange grenser er det igjen å krysse?

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.