Stillbilde: OE24.TV / YouTube.

Den 18 år gamle afghaneren som sammen med en 16 år gammel landsmann er arrestert i Wien, mistenkt for å ha dopet ned, misbrukt seksuelt og kvalt den 13 år gamle jenta Leonie til døde, har en lang kriminell historie, melder Süddeutsche Zeitung.

Han kom til landet tolv år gammel i 2015 som enslig mindreårig flyktning. Ett år senere fikk han subsidiær beskyttelse. Men i de senere årene er han blitt anmeldt elleve ganger for narkotika­handel, farlige trusler og ordens­forstyrrelser. I 2018 ble han for første gang en betinget dom på to måneder, og i 2019 en annen på ti uker. I fjor ble han dømt til å sone i ti måneder for ran, men han slapp tidlig ut etter to måneder. Bakgrunnen for løslatelsen blir nå undersøkt.

Den unge afghaneren fikk ikke asyl i Østerrike, men ble innvilget såkalt subsidiær beskyttelse. Denne ble trukket tilbake av østerrikske myndigheter i 2019 på grunn av all kriminaliteten. En anke over denne avgjørelsen befinner seg fremdeles i det østerrikske retts­systemet.

Så langt har han ikke kunnet utvises fordi Den europeiske menneske­retts­konvensjon (EMK) forbyr utvisning av mindreårige. Men ifølge østerrikske medier kunne landets forvaltnings­domstol ha utvist ham med øyeblikkelig virkning så snart han ble myndig, gitt det lange kriminelle rullebladet. Hvorfor dette ikke skjedde, blir i øyeblikket undersøkt.

Den 16 år gamle afghaneren som også er siktet i saken, kom til Østerrike i år, hvor han søkte asyl. Før drapet på Leonie hadde han ingen kjent kriminell historie.

Den unge jentas fryktelige død har utløst voldsom debatt om asyl­politikken i Østerrike.

Asylretten er blitt misbrukt inntil det absurde, sier forfatter, kommentator og tidligere BZÖ-politiker Gerald Grosz til OE24. Disse skal liksom ha rømt fra et krigsområde, men fører krig dit de kommer, konkluderer Grosz. Hvilke menneske­rettigheter er ivaretatt når en 13 år gammel pike må dø en grusom død som følge av asylpolitikken?

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!