Ungarns nasjonalforsamling vedtok sist onsdag bygging av to nye atomreaktorer, noe som vil forlenge levetiden på Paks-anlegget med minst 20 år. Jobben skal gjøres av Rosatom, og finansieres ved et russisk lån på 10 milliarder Euro. Østerrike forsøkte å stoppe prosjektet, men tapte i en EU-domstol.

Ungarns parlament godkjente onsdag å forlenge levetiden til fire eksisterende russiskbygde reaktorer fra Paks-atomkraftverket, og godkjente regjeringens planer om å drive dem opptil 20 år lenger. Parlamentet godkjente lovgivningen med 170 stemmer for, åtte stemmer mot og en avholdende. (Reuters)

Prosjektet er beregnet til å koste 12 milliarder Euro, derav vil Russland stå for 10 milliarder. Dette skal ha blitt godkjent av EU-kommisjonen tilbake i 2017, men likefullt reiste Østerrike sak for the General Court of the European Union for å stoppe prosjektet. I begynnelsen av måneden tapte Østerrike dette søksmålet.

Den nest høyeste domstolen i EU har avvist Østerrikes anke mot Paks-atomutvidelsen. Den ungarske utenriksministeren sa at dette var en stor seier for Ungarn. EUs generaldomstol – den nest høyeste domstolen etter domstolen for EU (CJEU) – avviste søksmålet fra Østerrike om å annullere EU-kommisjonens beslutning om å godkjenne utvidelsen av Paks-atomanlegg,  kunngjorde den Luxembourg-baserte domstolen onsdag.

Investeringshjelpen – godkjent av kommisjonen i 2017 – er «i stor grad finansiert av et lån i form av et revolverende kredittfasilitet på 10 milliarder euro gitt av Russland til Ungarn i rammen av en mellomstatlig avtale om samarbeid om den fredelige bruken av atomenergi,» bemerket retten i uttalelsen. (Hungary Today)

Ungarns utenriksminister har flere ganger kritisert EUs energipolitikk, som han mener har skylden for den krisen som EU og Europa står midt oppi i dag.

– For å si det mildt, er Ungarn ikke rik på mineralressurser, så i vårt tilfelle vil kjernefysisk energi kunne sikre vår uavhengighet fra de helt meningsløse endringene i det internasjonale energimarkedet og de galopperende energiprisene, (Hungary Today)

Austria Loses EU Court Case against Hungarian Nuclear Power Plant (Hungary Today)

Nuclear Energy a National Security Interest (Hungary Today)

Kjernekraft i Ungarn (Store norske leksikon)

Les også:

EU forsøker å presse Ungarn ned i knestående

Kjøp julegavene fra Document!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.