Tinghuset i Tromsø er et av rettsstedene til Nord-Troms og Senja tingrett. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB.

Mannen i 20-årene som er siktet for å ha voldtatt en 17 år gammel ukrainsk flyktning i Tromsø, er varetektsfengslet i fire uker.

Lørdagens kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett er i tråd med påtalemyndighetens begjæring, og fengslingen begrunnes med gjentakelsesfare.

Han er siktet for voldtekt og utnyttelse av en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding. Jenta hadde nylig ankommet Norge fra Ukraina, skriver politiet.

– Hendelsen skal ha funnet sted torsdag kveld, og han ble pågrepet senere på kvelden, sier politiadvokat Kjersti Mari Nilsen til NTB.

De to hadde i forkant hatt kontakt med hverandre i sosiale medier og avtalte å møtes hjemme hos mannen. Han ble pågrepet i sitt eget hjem, ifølge politiet.

Høyt prioritert sak
Mannen er avhørt, og politiet planlegger å gjennomføre ytterligere avhør i saken, i tillegg til taktisk og teknisk etterforskning.

Nilsen sier at dette er en høyt prioritert sak for politiet.

Det fremgår av kjennelsen at mannen er tiltalt for en rekke overgrep mot flere mindreårige barn i en annen pågående straffesak. Denne saken skal opp i retten senere i april, skriver NRK.

De tre fornærmede i denne saken skal ha vært mellom 12 og 13 år gamle da overgrepene skjedde mellom 2016 og sommeren 2020.

– Går ikke an å beskrive
Lørdagens fengslingsmøte ble gjennomført som såkalt kontorforretning, altså uten at siktede selv møtte i retten.

Hans forsvarer, advokat Håvard Utstøl Jakobsen, opplyste til NTB tidligere lørdag at mannen begjærte seg løslatt, og at han ikke samtykket til fengsling.

Den 17 år gamle jentas bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen synes det er vanskelig å beskrive hvordan jenta har det nå.

– Hun rømmer fra en by under bombing og tror hun kommer i trygghet, så opplever hun noe sånt. Det går ikke an å beskrive hvordan hun har det, sier Tøllefsen til NTB.

Uønsket oppmerksomhet
Over 11.000 ukrainske flyktninger har hittil ankommet Norge, og det er ventet langt flere i tiden fremover. Flere steder har det vært meldt om at ukrainske flyktninger har opplevd uønsket oppmerksomhet på mottakene, uttalte Utlendingsdirektoratet (UDI) tidligere denne uka.

– UDI er kjent med at personer som ønsker å utnytte asylsøkere, kan oppsøke mottak, sier fagleder Gro Anna Persheim i UDI.

Politiet måtte vokte asylmottak
På et flyktningmottak i Kvinesdal i Agder har politiet måtte stå vakt for å beskytte kvinnelige ukrainske flyktninger mot innpåslitne menn som har reist langveis fra, skrev Fædrelandsvennen.

– Det kommer mannfolk helt fra Østlandet som vil ha kontakt med damene her. De ønsker rett og slett å utnytte sårbare, traumatiserte mennesker. Det er skremmende, sa mottaksleder Liv Ellen Omdal til avisa.

Politiadvokat Kjersti Mari Nilsen sier at politiet er årvåkne og oppmerksomme på å beskytte ukrainske flyktninger.

– Det er kjent at personer med onde hensikter kan ønske å utnytte en situasjon som den flyktningsituasjonen som vi nå står i. Det er politiet oppmerksomme på og har rettet oppmerksomheten mot, sier hun til NRK.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.