Mannen som er siktet for å ha drept Marie-Louise Bendiktsen i 1998 kom til Norge som tenåring og fikk opphold på humanitært grunnlag. Han er straffedømt flere ganger. Politiet nekter ifølge NRK Dagsrevyen å svare på om han kom som enslig mindreårig asylsøker til mottaket i Sjøvegan. 

Om en liten måned er det 20 år siden Marie-Louise Bendiktsen (59) ble drept i Sjøvegan i Troms. Nå er en utenlandsk mann i 30-årene siktet og pågrepet i saken.

Det bekreftet politiet på en pressekonferanse i Tromsø fredag. Den pågrepne er har utenlandsk statsborgerskap. Han nekter straffskyld.

Mannen er siktet for drap, voldtekt og ildspåsettelse, og var ifølge Fremover 17 år gammel da drapet skjedde.

– Han befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn på formiddagen onsdag 20. juni idet han ankom landet, sa lensmann Andreas Nilsen i Troms politidistrikt på pressekonferansen.

Politiet er svært sparsomme med opplysninger om den siktede, men ifølge VG kom mannen til Norge på 1990-tallet som tenåring og fikk opphold på humanitært grunnlag. Han skal ha blitt domfelt minst tre ganger i Norge, og ble blant annet dømt for ransforsøk mot en eldre kvinne, grovt bedrageri og dokumentforfalskning på slutten av 2000-tallet. Dette ført til at han ble utvist fra landet i to år.

Det er uklart hvor lenge den siktede har vært i politiets søkelys, men ifølge iFinnmark var mannen aktuell allerede i 1998.

Varetektsfengslet

Mannen er nå varetektsfengslet i fire uker.

– Den siktede har blitt avhørt i to runder, og vi har avhørt flere vitner. Det er for tidlig å gå inn på hva siktede har forklart, sier Nilsen til NTB.

Heller ikke den siktedes forsvarer Thomas Hansen, vil si noe utover at mannen nekter straffskyld.

Politiet opplyser også at det ikke er mannen som er omtalt i pressen i det såkalte Tysklands-sporet som nå er pågrepet, men at de likevel ikke utelukker dette sporet.

– Men per nå er fokuset på personen vi har siktet, sier Nilsen til NTB.

Det er ifølge Nilsen en ny gjennomgang av bevisene i saken og det samlede bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet.

Funn på åstedet

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i sin nedbrente bolig i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms, 15. juli 1998. Etterforskningen har ifølge NRK vist at kvinnen kan ha blitt drept allerede den 13. juli og at gjerningspersonen kom tilbake til åstedet og tente på huset for å skjule spor.

Inne på branntomta ble det funnet hårstrå, og det er konstatert at håret ikke stammer fra 59-åringen eller noen i hennes familie.

Det ble også gjort funn av sædrester som kan stamme fra en gjerningsperson. DNA-materialet som ble innhentet ble behandlet feil, og ble dermed forringet.

Cold case

Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt, og etter hvert Kripos’ Cold Case-gruppe, intensivert arbeidet med drapssaken.

– Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017, opplyser politiet i pressemeldingen.

Politiet har til sammen avhørt nesten 1.400 personer i saken og har vært på rundspørring hos over 3.000 personer.

Takknemlig sønn

Om 25 dager er det 20 år siden Marie-Louise Bendiktsen ble funnet død. Hennes sønn Trond H. Bendiktsen er takknemlig for politiets arbeid.

– Jeg er fornøyd med at det er gjort en pågripelse, og jeg er evig takknemlig overfor Hans Roar Rasmussen, som har jobbet utrettelig med denne saken helt siden de fikk varsel om brannen tidlig på morgenen 15. juli, sier han til Folkebladet.

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre. 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.