Politiutrykning i forbindelse med en nylig drapssak i Bergen. Foto: Richard Halland / NTB

Tallet på drapssaker i Norge første halvår 2023 er nå klare, og viser en skremmende utvikling.

Hittil i år, etter seks og en halv måned, har norsk politi satt i gang etterforskning av 16 drapssaker med i alt 20 ofre. I hele 2022 ble det 26 saker med 29 ofre.

I 2021 ble 27 drept, i 2020 var antallet 31.

Dersom ikke trenden snur markant til det bedre i annet halvår, ligger 2023 an til et år der både antallet drapssaker, og særlig antallet ofre, blir langt over fjoråret.

NTB har lagt frem følgende oversikt over drap i Norge så langt i 2023. Det er nedslående lesning, og vitner om en utvikling ingen ønsker seg:

Januar:

* 12. januar: En 87 år gammel mann og en 81 år gammel kvinne blir funnet døde i en bolig i Molde sentrum. Obduksjonsrapporten viste at både mannen og kvinnen døde av skuddskader, og at det var mannen som drepte ektefellen før han tok sitt eget liv.

Februar:

* 9. februar: Tre personer blir funnet døde i en bolig på Singsaker i Trondheim. Alle de tre er i familie. En 72 år gammel mann ble siktet for å ha drept de to andre før han tok sitt eget liv. De to andre avdøde er Pimpaporn Arnesen (52) og Patrick Arnstad (20). Arnstad var sønnen til den siktede og den døde kvinnen.

(Ingen saker i mars). 

April:

* 6. april: En kvinne i 30-årene blir funnet død i en leilighet sentralt i Lørenskog. En 32 år gammel mann som hadde en relasjon til kvinnen, er siktet for drap. Han nekter straffskyld.

* 9. april: Sigve Bremset (21) blir kjørt ned i sentrum av Steinkjer og dør. En 30 år gammel mann er siktet for forsettlig drap, samt drapsforsøk på to andre personer. Han nekter straffskyld. Mannens tilregnelighet på gjerningstidspunktet skal vurderes og de rettspsykiatriske sakkyndige har fått frist til å levere sin rapport innen 18. juli.

* 17. april: Elisabeth Karete Bjørkavåg Ravnå (45) blir funnet død i en leilighet på Byåsen i Trondheim. En 23 år gammel mann er siktet for drapet. Han erkjenner ikke straffskyld. Mannen ble innlagt på psykiatrisk sykehus etter drapet.

* 28. april: En mann i 20-årene blir funnet død ved Løkenåsen skole i Lørenskog. En måned senere blir en 28-åring og en 30-åring pågrepet og varetektsfengslet, siktet for drap eller medvirkning til drap.

Mai:

* 19. mai: Et 73 år gammel mann og en 75 år gammel kvinne blir funnet død i sin bolig Kristiansund. Begge har skuddskader. Politiet i Møre og Romsdal opplyser at den avdøde mannen er siktet for drap på sin kone.

* 21. mai: En 25 år gammel mann dør etter å ha blitt funnet blødende i en leilighet på Grünerløkka i Oslo. En 38 år gammel kvinne som var i leiligheten da nødetatene ankom, er siktet for drap.

* 22. mai: 58 år gamle Leif-Arne Nicolaisen fra Tverlandet i Nordland blir funnet død på en adresse i Stjørdal. En 55 år gammel mann er varetektsfengslet, siktet for drap. Han nekter straffskyld.

Juni:

* 1. juni: En 63 år gammel kvinne døde etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand i en leilighet på Teisen i Oslo. En 35 år gammel mann, som var i leiligheten da politiet kom til stedet, er siktet for drap. Han nekter straffskyld.

* 26. juni: Savnede Marcus Unsal (30) blir funnet død i et utmarksområde etter en leteaksjon i Tana i Finnmark. Unsal hadde vært savnet i ti dager da han ble funnet. En mann i 20-årene, som var siktet for grov kroppskrenkelse med døden til følge i saken, er siktet for drap eller medvirkning til drap.

* 29. juni: En 73 år gammel kvinne blir funnet død i en bolig i Bjugn i Ørland kommune i Trøndelag. Dagen etter varsler helsevesenet politiet på grunn av omstendigheter rundt dødsfallet. Tirsdag 4. juli blir kvinnens 68 år gamle ektemann pågrepet. Han er siktet for forsettlig drap, men erkjenner ikke straffskyld.

* 31. juni: Helge Kupiec (75) og en mann i 60-årene blir funnet drept i to ulike leiligheter på Sandaker i Oslo. På stedet blir en 53 år gammel mann pågrepet og siktet for drap. Den siktede ble i 2000 dømt til 21 års fengsel for å ha drept to pensjonister på Sinsen i Oslo i 1998. Den drepte 75-åringen var et av vitnene i denne drapssaken.

Juli:

* 3. juli: Muhammad Muneeb (27), som kom fra Pakistan til Norge i 2021 for å studere, blir funnet kritisk skadd i en leilighet på Vestli i Oslo. Han var knivstukket gjentatte ganger og dør etter kort tid. En 47 år gammel mann med bakgrunn fra et afrikansk land er pågrepet og siktet for drapet. Den drapssiktede bodde samme i bofellesskap som 27-åringen.

* 4. juli: Ukrainske Kateryna Kozhoma (31) blir funnet kritisk skadd på Hotel Magic i Solheimsviken i Bergen. Hun blir fraktet til sykehus, men blir erklært død kort etter. En 39 år gammel mann fra Aserbajdsjan er pågrepet i saken, siktet for drap. Avdøde og siktede hadde et barn sammen, ifølge politiet.

* 13. juli: En mann varsler politiet om at en annen mann er død i en bolig i Lier kommune i Buskerud. Politiet pågriper mannen som varslet om dødsfallet og sikter ham for forsettlig drap. Mannen varetektsfengsles i fire uker fram til 11. august.

Oppdatert:

I det denne saken publiseres, melder NTB om nok en mulig drapssak:

Det er gjort funn av en død person i en bolig i Trondheim. Politiet etterforsker det som et mistenkelig dødsfall.

– Det er funnet en død person på en adresse på Strindheim, skriver politiet i Trøndelag på Twitter. Politiet er på stedet med flere patruljer.

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.