Dan-Eivind Lid under Sian-demonstrasjonen i Oslo i sommer. Foto: Lena Marie Andreassen

Det var Dan-Eivind Lid som ble funnet død i leiligheten sin i Kristiansand lørdag. – Ingenting tyder på at det er et politisk motiv, sier politiet.

– Mannen som ble funnet død i sin leilighet i Kristiansand lørdag, ble drept av én eller flere gjerningsmenn, opplyste politiadvokat Morten Formo på en pressebrief mandag.

Politiet opplyste at PST er koblet inn fordi Lid var kjent som Sian-aktivist.

– Ingenting tyder på at det er et politisk motiv, men vi holder alle muligheter åpne, sa politiadvokat Morten Formo på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Den profilerte islamkritikeren Arne Tumyr, selv fra Kristiansand, sier til Document at heller ikke han tror drapet hadde noe med Sian å gjøre.

– Jeg kjente ham godt, og som jeg har sagt til andre, tror jeg ikke drapet hadde noe med Sian å gjøre. Dan-Eivind hadde veldig mange bekjentskaper, også mennesker som ikke alltid befant seg innenfor rammene av det normale.

Hittil i år har politiet her i landet startet etterforskning av 23 drapssaker med 26 ofre:

* 10. januar: Like før midnatt blir 21 år gamle Halil Kara skutt av en maskert gjerningsperson ved Prinsdal Grill i Prinsdal i Oslo. I tillegg blir en mann knivskadd i et basketak med gjerningspersonen, men får ikke livstruende skader. Fem menn er siktet for drap eller medvirkning til drap. En av dem er 18 år, mens de andre er i 20-årene.

* 13. januar: En 43 år gammel mann og en 29 år gammel kvinne blir funnet døde sammen med blodige gjenstander ved Osavatnet i Bergen. Begge er kjent for politiet fra før. Politiets teori er at de to ble drept på et hospits i Møllendalsveien og fraktet til Osavatnet i bil. Ifølge flere medier hadde ofrene omfattende stikkskader. Fem menn, tre i 30-årene, en 57-åring og en i 22-åring, er siktet for drap eller medvirkning til drap.

* 17. januar: 34 år gamle Roar Engelund dør etter en voldshendelse på en institusjonsbolig for pasienter med rus- og psykiatrilidelser i Hov i Søndre Land. En 42-årig mann blir siktet for drap. Han blir i mars funnet død i Oslo fengsel. Ytterligere tre menn som først siktes for kroppskrenkelse, er løslatt. Engelund var bosatt på institusjonen, og både drapssiktede og de tre som ble løslatt, har en tilknytning til denne.

* 2. februar: Thea Halvorsen Braavold (31) blir funnet død i en leilighet nær Sandefjord sentrum. Den 45 år gamle kjæresten hennes er siktet for drap. Han er dømt for et drap på 2000-tallet og ble løslatt i 2018.

* 16. mars: En mann i 40-årene dør etter slåssing i en bolig på Lisleby i Fredrikstad. Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at mannen døde av kvelning. En mann, også han i 40-årene, er siktet for drap.

* 24. mars: En tysk mann i 50-årene blir funnet død i en bygning med flere boenheter i Skolegata i Gjøvik sentrum. En kvinne i 20-årene blir pågrepet på stedet og siktet for drap.

* 27. mars: Tirhas Tekle Kifllay (33) blir 7. april funnet død i fjæra ved Trolla i Trondheim. Kvinnens 34-årige ektemann blir samme kveld pågrepet og siktet for drap. Politiet mener drapet skjedde i hjemmet med kniv enten om kvelden fredag den 27. mars eller natt til lørdag 28. mars. Kvinnen kom til Norge som asylsøker fra Eritrea i 2011. I september blir mannen tiltalt for drapet.

* 28. mai: 34-årige Kristian Løvlie blir funnet død av stikkskader i en bil utenfor et kjøpesenter på Rotnes i Nittedal etter å ha vært savnet siden kvelden før. En mann i 40-årene bosatt i Nittedal er pågrepet og siktet for drap. Den døde var involvert i en familiebedrift som eier boligen som den siktede leier.

* 30. mai: En kvinne i midten av 50-årene blir funnet død i en enebolig på Brattholmen på Sotra i Øygarden kommune. Hennes sønn, som er tidlig i 20-årene, blir kort tid etter pågrepet av politiet og siktet for drap.

* 9. juni: Kjartan Slettemoen Hodne (35) blir knivstukket i Haraldsgata i Haugesund sentrum. En 37 år gammel mann blir siktet for drapsforsøk. Den skadde dør på sykehus, og siktelsen skjerpes til drap.

* 24. juni: En kvinne i 20-årene og en mann i 30-årene blir funnet døde i en bolig i bydelen Storhaug i Stavanger. En mann i 40-årene er siktet for drap på begge. Politiets opplysninger tilsier at alle de tre er syriske asylsøkere. Ifølge Stavanger Aftenblad skal de døde være den drapssiktedes ekskone og hennes nye kjæreste.

* 1. juli: En kvinne i 60-årene dør etter å ha blitt knivstukket i en bolig i Balders vei i Halden. Kvinnens sønn, som er i 30-årene, er siktet for drap.

* 12. juli: En mannlig, utenlandsk statsborger blir funnet død på en privatadresse på Fergeland i Steinkjer. Politiet anser dødsfallet som mistenkelig, og en mann er siktet for drap. De to tilhørte samme omgangskrets.

12. juli: Christian Halvorsen (43) blir funnet livløs utenfor hjemmet sitt i Askim og erklært død kort tid etter. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten ble han skutt. To menn på 49 og 32 år er siktet for drap eller medvirkning til drap.

14. juli: Marianne Haugen (54) blir stukket med kniv mens hun sitter i en bil og venter ved bussterminalen i Sarpsborg. Hun dør av skadene. En 31-årig norsk statsborger med somalisk bakgrunn er siktet for drap på kvinnen, som han ikke hadde noen kjent relasjon til. Han er også siktet for drapsforsøk på to kvinner som han har en relasjon til, på ulike steder i byen etterpå.

18. juli: 54 år gammel kvinne og hennes 28 år gamle sønn blir funnet døde i en leilighet i Askøy kommune. Politiet mener sønnen knivstakk moren før han tok sitt eget liv.

19. juli: To barn, begge under ti år, blir funnet døde i en leilighet på Skårer i Lørenskog. Den 35 år gamle moren blir funnet kritisk skadd. Dagen etter opplyser politiet at hun er siktet for drap.

18. august: En 73 år gammel kvinne blir funnet død i en bolig på Jeløya i Moss. Kvinnens 80 år gamle ektemann, som selv meldte fra til politiet, er siktet for drap.

* 9. september: En 60 år gammel kvinne blir funnet død i en bolig på Byåsen i Trondheim. Den 33 år gamle sønnen hennes blir først siktet for dødelig vold, men senere skjerper politiet siktelsen til drap. Kvinnen skal ha blitt utsatt for stump vold.

* 18. september: En kvinne i 60-årene blir funnet død i en bolig på Tøyen i Oslo. Sønnen hennes, som er i 40-årene, er siktet for drap.

* 23. september: En mann i 50-årene blir funnet død i leiligheten sin i sentrum av Sarpsborg etter at politiet har blitt varslet av en person med relasjon til ham. Ifølge politiet er det tydelig at mannen har vært død i flere dager. 25. september blir en mann i 30-årene, som er bekjent av den døde, pågrepet og siktet for drap.

* 26. september: En 20 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet i Åsane. En 19-årig mann, som ble funnet tilsynelatende livløs i leiligheten, er siktet for drap. De to bodde sammen, men var ikke kjærester.

* 3. oktober: 48 år gamle Dan-Eivind Lid blir funnet død i leiligheten sin i Suldalen i Kristiansand. Lid hadde i flere år vært aktiv i Stopp islamiseringen av Norge. Saken etterforskes saken som et drap. Så langt er ingen pågrepet.

(©NTB)

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.