Arkiv

En gruppe forskere la onsdag fram en rapport som viser at krigsskipet Tirpitz brukte kunstig kjemisk tåke under 2. verdenskrig for å kamuflere seg for allierte. 

En gruppe forskere la onsdag fram en rapport som forlkarer hvorfor de allierte strevde med å senke det tyske krigsskipet Tirpitz.

Forskerne møttes under European Geosciences Union i Wien. Claudia Hartl fra det tyske Johannes Gutenberg-universitetet kom på sporet da hun ledet en gruppe studenter gjennom skogen rundt Kåfjord i Finnmark der det store slagskipet hadde base under 2. verdenskrig.

Gjennom det meste av krigen prøvde de allierte gjentatte ganger å ramme Tirpitz, men uten suksess. Skipet ble til slutt senket utenfor Tromsø i november 1944.

Hartl og hennes forskere fant ut at årringene i trærne rundt fjorden var svært smale, i noen tilfeller nesten fraværende, for året 1945. Grunnen var Tirpitz. For å skjule fartøyet, ble det produsert en dype tykk gass eller damp om bord ved å blande klorsvovelsyre og vann. Den kjemiske kamuflasjeskyen forurenset skogen rundt.

– Vi tror denne kunstige røyken har skadet nålene på trærne, sier Hartl til BBC.

Forskeren Scott St. George fra universitetet i Minnesota sier at de kom på sporet da de snakket med en kollega i Tromsø. Både furu- og bjørketrær har påvist skade.

– Den kunstige tåka drev inn i skogene rundt fjorden der den forurenset trær og etterlot seg et særegent fingeravtrykk, sier St. George.

I nærheten av der Tirpitz lå for anker, viste mer enn 60 prosent av trærne nesten ingen vekst i 1945. Alle var mer eller mindre påvirket av utslippene. Som forventet viste prøvetaking at effekten avtok med avstanden fra fartøyet. Men det er først ved 4 kilometer at trærne viste ingen effekt.