Horst Seehofer under en pressekonferanse i München den 13. mars 2018. Foto: Michael Dalder / Reuters / Scanpix.

 

Om man trenger et bilde på hvordan de tektoniske platene forskyver seg i europeisk politikk for tiden, gir Tysklands påtroppende innenriksminister Horst Seehofer (CSU) en illustrasjon god som noen.

I et intervju med Bild som er omtalt blant annet i Der Spiegel, slår Seehofer klart og greit fast: «Islam hører ikke hjemme i Tyskland. Tyskland er blitt preget av kristendommen.»

Derimot er muslimene som bor i landet, en del av Tyskland. «Det betyr naturligvis ikke at vi derfor oppgir skikkene og tradisjonene som er typiske for landet av falsk hensynsfullhet.» Budskapet hans lyder: «Muslimer må leve med oss, ikke til side for oss eller mot oss.»

Seehofer gjør ikke stort annet enn å si det han utmerket godt vet at et stort flertall av tyskerne mener. En meningsmåling fra 2016 viser at 70 prosent av tyskerne er enige i at islam ikke hører hjemme der til lands.

Når det likevel er oppsiktsvekkende, er det fordi han er statsråd i den fjerde regjeringen til Angela Merkel, som åpnet døren for i størrelsesorden en million muslimer i 2015, og samme år erklærte at islam hører til i Tyskland. De eneste politiske erklæringene om det motsatte har da også hittil kun kommet fra Alternative für Deutschland (AfD), som også slår det fast i sitt partiprogram.

Vi er altså vitne til en politisk normalisering av et standpunkt som ingen andre enn AfD hadde våget å ytre offentlig, og den skjer ikke lenge etter at FPÖ har inntatt regjeringskontorene i Østerrike. Politikken flytter seg etter velgerne, om enn det skjer langsomt.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.