Innsatte i Kongsvinger fengsel sier de blir utsatt for diskriminering og rasisme. Det går fram av en ny forskningsartikkel.

Fengselet ble i 2012 etablert som Norges eneste fengsel utelukkende for utenlandske innsatte.

Hovedpoenget i artikkelen er at en egen institusjon for utlendinger åpner for at de innsatte får anledning til å oppleve eller føle på apartheid eller diskriminering, sier artikkelforfatteren Thomas Ugelvik til VG. Han er kriminologiprofessor og har publisert artikkelen sammen med stipendiat Dorina Damsa ved Universitetet i Oslo.

– Man gir de innsatte anledning til å la all frustrasjon og kritikk settes i sammenheng med at de blir diskriminert og utsatt for rasisme. Uansett hva den innsatte mener er feil, grunner i at man er utlending. Det har man ikke samme anledning til å si i andre fengsler med både norske og utenlandske innsatte, sier Ugelvik til avisen.

Professoren understreker at det ikke er grunnlag for å si på objektivt grunnlag at de innsatte faktisk blir utsatt for diskriminering eller rasisme.

Artikkelen er basert på feltarbeid i Kongsvinger fengsel i 2013, 2015 og 2016. (NTB)

 

Kjøp Kent Andersens bok her!