Dagens Næringsliv (DN, 25.12.17 bak betalingsmur) har intervjuet Jonas Gahr Støre i anledning Jan Kjærstads nyeste bok «Berge», som har terrorangrepet 22/7 som kulisse. Støre kommenterer bl.a. at Anders Behring Breiviks fartstid i FPU og FrP 9-10 år før angrepet i Oslo og massakren på Utøya.

Jonas Gahr Støre mener Anders Behring Breiviks Frp-engasjement bevisst ble underspilt.

– Det var noen temaer som vi bevisst skar unna, som at Anders Behring Breivik hadde vært medlem av Fremskrittspartiet og hatt tillitsverv i ungdomsorganisasjonen. Det husker jeg godt at vi i dagene etter 22. juli var opptatt av å ikke gjøre til et tema. Det mener jeg var riktig der og da, sier Støre.

Støre mener det nå er riktig å tenke på hva som ville skjedd hvis gjerningsmannen hadde en annen bakgrunn.

– Jeg gikk med en vond følelse, for jeg er helt sikker på at hvis det hadde vært en annen type attentat der gjerningsmannen var muslim og hadde vært aktiv i en menighet, ville det kommet krav om at den menigheten måtte bli endevendt. Det ble ikke gjort med Frp etter 22. juli.

Sammenligningen mellom FrP og en muslimsk menighet er mildt sagt oppsiktsvekkende, og vil nok forfølge Støre til resten av hans tid som politiker. DN spør videre Støre om hvorfor det ikke ble et krav at FrP skulle bli endevendt:

– Jeg tror vi hadde berøringsangst for å si det som det var. Det ble en fortelling om at han hadde vært medlem, men så ble han rar og forsvant ut. Det som er vondere og dypere er hva det er i et ideologisk landskap på høyresiden som trekker et ungt menneske på søken. Og hva han tok med seg derfra på veien videre mot terrordagen, sier Støre.

– Breivik sa [i retten] at han begynte å få litt troen på demokratiet da Frp lå an til 30 prosent oppslutning før valget. Det er en ganske sterk setning som det ikke har vært oppmerksomhet om, sier Støre.

Denne berøringsangsten holdt altså Støre & Co tilbake fra å koble ABB direkte med FrP, og et ideologisk landskap på høyresiden som underforstått oppildner til hat og terror mot Ap. Hvor «far out» er ikke dette overfor FrP-velgere? Koblingen Støre gjør her er helt vanvittig.

Hver uke minner Støre seg selv om at 22. juli var et attentat mot Arbeiderpartiet.

– Etter 22. juli var det viktig for samfunnet å si at hele demokratiet ble rammet, et angrep på oss alle. Men kanskje var det feil å si at 22. juli rammet oss alle. Det tilslører hvor hatet mot oss stammer fra. Jeg har nettopp lest i Vårt Land om forskere som sier at Ap snakker for lite om 22. juli og burde ta et større oppgjør med ekstremismen som retter seg mot Ap, sier Støre.

Siv Jensen har kommentert Støres påstander slik:

– Påstandene Støre kommer med om Frp er så grove og feilaktige at de står seg best ubesvart og for Støres egen regning. 22. juli ble Norge og demokratiet angrepet på det aller groveste. Som nasjon svarte vi med å vise styrken i vårt demokrati. Det er en viktig påminnelse om hva vi skal forsvare og kjempe for. Vi er nødt til å forhindre at ekstremisme får grep og slå ring om verdiene som terroren ønsker å angripe, sier Siv Jensen.

Kjærstads kommentarer om rettsoppgjøret etter 22-juli beskriver nok hva mange tenker fortsatt:

Jan Kjærstad tror den æreskjelte psykiatrirapporten som mente Breivik var utilregnelig vil bli rehabilitert.

– Det var en selvfølgelig del av hvorfor rettsoppgjøret ble som det ble etter Annen verdenskrig. Etter 22. juli var det for nasjonens ve og vel gunstigere at Breivik ble kjent tilregnelig og idømt straff. Det ville vært vanskeligere for Norge, den kollektive psyken, om han ble erklært utilregnelig, sier Kjærstad.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!