Bygningen i Langesund hvor Aqsa Trossamfunn har åpnet moské. Foto: Google Maps.

 

En ny moské er åpnet på torget i Langesund sentrum, kunne Telemarksavisa opplyse den 4. desember. Moskeen tilhører Aqsa Trossamfunn, som har 70 medlemmer og ligger i de tidligere lokalene til Asia Mat. Der skal man også drive opplæring, blant annet i språk, for barn og ungdom, skriver TA.

Det bekrefter leder i det muslimske trossamfunnet, Bishar Aden, til TA. Han gleder seg over at de nå endelig har fått et eget lokale å være i.

– Er det noen som lurer på noe eller vil komme innom og se hva vi gjør, er det bare å banke på, sier Aden, som raskt også stilte til intervju sammen med flere da TA banket på døra mandag formiddag.

Hjerteligheten hos islamfunksjonæren, som er ansatt i Bamble kommunes flyktningtjeneste, er ikke til hinder for at gårdeier Andreas Kristiansen er en smule perpleks. Men i det nye Norge ledsages perpleksiteten av et smil:

– Det var kurs og norskopplæring for barn og unge jeg først og fremst ble forespeilet. Når det er sagt, har jeg likevel ingen problemer med at det er et sted folk kommer for å be også.

Til Langesunds Blad uttaler han seg noe klarere:

– Som sagt så er dette veldig trivelige folk, men jeg ble mildt sagt en smule overrasket da jeg skjønte at de faktisk har laget en Moské her. De burde nok ha fortalt meg det, smiler Kristiansen.

Gårdeieren trodde altså at han leide ut til kursvirksomhet, men så var det Allah som flyttet inn. Nevnte noen snik-islamisering?

Haken ved moské-prosjektet er at reguleringsplanen for Langesund forutsetter at de aktuelle lokalene skal benyttes til næringsvirksomhet. Språkopplæring faller kanskje inn under den kategorien hvis det er butikk i det, men trossamfunn gjør det ikke.

Den 11. desember skriver Telemarksavisa at ordfører Hallgeir Kjeldal har bedt rådmann Tore Marthinsen utrede om moskeen er lovlig.

Kristiansen synes saken er kinkig:

– Det beste utfallet i denne saken hadde vært at de fikk et annet sted å være. De er kjempehyggelige folk, og jeg har ingen problemer med at de trenger et slikt lokale, men det er noe med kombinasjonen av denne aktiviteten og livet på torget, særlig i høysesong, som ikke harmonerer. Det gjelder uansett religion, presiserer Kristiansen.

Hyggen er formodentlig like ekte som smilet. Saken er at «det er noe» med kombinasjonen av islam og Vesten «som ikke harmonerer». Forholdet til samfunnets spilleregler er blant kildene til disharmonien. Kanskje ølteltene rett utenfor den nye moskeen også? Men saken er altså at islam ønsker å skaffe seg mest mulig prestisjefylte symboler, og hva er vel bedre enn torget?

På den annen side er det norske vertssamfunnet i ferd med å internalisere noe av det samme iboende hykleriet som finnes i islam. Vårt største tap er ikke et butikklokale på torget i Langesund, men bortfallet av vår oppriktige, likefremme natur – en liten bit av vår egen identitet. Lokalsamfunnet følger snart etter. Ta litt mer ansvar for deres egne omgivelser, folkens.

 

Les også: Moskeen på Stange avkler politikerne

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut her.