Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er stor byggelyst blant Oslos muslimer og tydeligvis også mer enn nok av penger. «De trangbodde» har helt andre prioriteringer enn nordmenn og så er det jo alltids mulig å ta seg en reise til Midtøsten for å samle inn noen millioner til islamiseringen av Norge.

Styremedlem i Rabita-moskeen, Djamel Selhi, synes at dette er et fint bidrag til Oslos byutvikling:

– Dette er vårt bidrag til byutviklingen i Oslo. Et kvalitetsbygg som kombinerer modernitet og tradisjon. Et bygg som ønsker alle velkommen. Et kultur- og aktivitetssenter som huser konferanserom, undervisningsrom, kulturkafé, gymsal, leiligheter og et moderne bønnerom. Målet er en møteplass for alle, sier Djamel Selhi.

Hvorfor muslimer trenger egen gymsal og kafé (islam dekkes til med ordet «kultur») kan man saktens lure på. Leilighetene skal ut på det åpne markedet. Altså: de skal selges til de som vil bo over moskeen. Her står nok nordmenn i kø.

Bygningen i Calmeyers gate 8 er fra slutten av 1800-tallet. Den vil Rabita-moskeen rive for å bygge et helt nytt bygg som avviker sterkt arkitektonisk fra andre bygg i området. Bygget vil kombinere modernitet og tradisjon, sier Selhi. Han mener nok kombinasjonen av det nye moderne islamske Norge med islamsk byggetradisjon.

Det skal bli en «møteplass for alle». Her glemte han resten: «møteplass for alle muslimer som er medlemmer i Rabita».

Dette bygget har ingenting å by på for nordmenn. Jeg kan ikke se for meg norske jenter i trange sportsklær i den nye gymsalen. En moské er et bygg for troende muslimer. Et islamsk kulturhus er en utvidet moské. Kulturhus er en betegnelse som er lettere å akseptere for naive politikere. Slike har vi jo selv, ikke sant?

Dette er da også argumentet til styremedlemmet Basim Ghozlan:

– Vi har hentet inspirasjon både fra Oslo og fra utlandet. Dette blir som Litteraturhuset for oss. Her kan vi ha utstillinger, debatter og boklanseringer.

Illustrasjonen av det nye bygget, som er laget av Håvard Fagernes i Norconsult, viser store åpne glassvinduer og dører i 1.etasje hvor man kan se rett inn.

Tror noen for alvor at dette er slik et nytt islamsk «kulturhus» blir seende ut?

Idag har inngangspartiet til Rabita-moskeen både overvåkningskamera og rulleport i metall. Og dette skal altså skiftes ut med store åpne helveggs vinduer? In your dreams. De mener selv at de trenger å beskyttes og opererer gjerne med eget vakthold.

Moskeene  Kulturhusene i britiske byer ser ut som borger. De er ikke åpne for noe som helst annet enn egne medlemmer og det er lite lurt å ta bilder utenfor. London sa forøvrig nei til ny megamoské i 2015. Den skulle ha plass til 40.000 medlemmer.

Hele prosjektet til Rabita vil koste  200 millioner kroner. Det er ikke noe problem for det som norske politikere kaller «fattige» i Oslo.

– Vi har noen penger på bok. Av erfaring vet vi at mange medlemmer vil bidra med penger når vi starter å bygge. Og så er vi i kontakt med banker om lån. Siden planen omfatter boliger og utleie til blant annet kafé, så vil vi kunne betjene lånet, sier Selhi.

Rabitamoskeen har 3800 medlemmer, og er med det den åttende største muslimske menigheten i Oslo og Viken. De har nesten doblet antall medlemmer på 17 år.

Rabitas barnekor – bilde fra Facebook – integreringen går ikke godt.

Søknaden er i første omgang avslått av Plan- og bygningsetaten (PBE). Søker har klaget. Nå skal saken til byrådet og deretter bystyret for uttalelse.

Denne søknaden kommer samtidig med Islam Nets kjøp av Oslo Skytesenter i Groruddalen.

Rabita-moskeen har løse bånd til islamistbevegelsen Det muslimske brorskapet. De inviterer gjerne salafistpredikanter som kjører full sharia-pakke.

La oss gjenta: En ny gigamoské er Rabitas «bidrag til byutviklingen i Oslo».

Aftenposten

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.