Nytt

Sylvi Listhaug (FrP) har kalt seks ministre inn til hastemøte torsdag, etter at flere som har vært på koranskole i Somalia, har fortalt om mishandling.

Innvandrings- og integreringsministeren sier til NRK at hun og helseminister Bent Høie, kunnskapsminister Henrik Asheim, kulturminister Linda Hofstad Helleland, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og barne- og likestillingsminister Solveig Horne skal møtes for å diskutere saker der barn etterlates på koranskole i utlandet.

– Vi skal se om vi har godt nok regelverk og jobber godt nok for å følge opp saker der barn blir sendt ut av Norge, sier Listhaug.

Ministeren har kalt inn til hastemøtet etter at til sammen fire norske ungdommer har fortalt om grusomme opplevelser på en koranskole i Somalia.

To av dem sto fram overfor NRK i en reportasje onsdag. De fortalte lignende historier om at de ble lurt med til Somalia av slektninger og etterlatt på en koranskole som de hevder benytter grusomme fysiske avstraffelsesmetoder.

Den ene av dem, «Noor», forteller at da hun kom til skolen, hentet rektoren kjetting og festet lenker rundt anklene hennes. Den andre, «Omar», fortalte en lignende historie om da han kom til skolen i Bosaso.

– Fire menn kom inn og begynte å gå rundt meg i sirkel. De hadde store balltrær, så lange som fra hoften og ned i bakken. De slo meg. Jeg falt. Jeg besvimte, sier Omar.

Etter det NRK kjenner til, har minst ti norske barn og ungdommer gått på samme koranskole som de to de siste to årene.

Listhaug sier at allerede i dag kan både straffeloven og barneloven ramme dem som sender noen ut til mishandling på skoler, men at hun nå vil se nærmere på lovverket.

Les også