Bilde: Somalias statsminister er i Davos der han møtte Erna Solberg. Hassan Ali Khaire har norsk pass. Han er «reeksport». Hvis nordmenn, med kong Haralds ord, har innvandret fra Afghanistan, kan man si at de gjenutvandrer til Somalia. Ringen er sluttet og den bidrar til at verden blir mer lik Norge. Eller? Foto: Feisal Omar/Reuters/Scanpix

Tormod Strands reportasje om koranskoler i Somalia gjorde sterkt inntrykk. Den fikk bl.a innvandringsminister Sylvi Listhaug til å dra til Kenya og besøke koranskoler der. Somaliske foreldre i diasporaen sender sine barn til oppdragelsesanstalter som mer minner om fengsler.

– Dette var mer forferdelig enn jeg hadde trodd, sier Sylvi Listhaug til NRK.

Nå har Erna Solberg møtt Somalias statsminister på toppmøtet i Davos. Hun tok opp «oppdragelsesanstaltene», hvilket var naturlig. Man kan jo lure på hva statsministeren i et lutfattig land gjør på toppmøtet for verdens rike. Den mest nærliggende forklaringen er at han møter sine donorer. Norge er blant dem: 500 millioner i året gir Norge til Somalia.

Hvorfor kan ikke Norge gi Somalia et ultimatum: Hvis dere tillater disse «skolene», hvor norske borgere tortureres, hvorledes kan dere tro at vi kan fortsette støtten?

Dette spørsmålet blir enda mer relevant når man har for øye at statsministeren har norsk pass. Hassan Ali Khaire kom til Norge i 1989 og har norsk pass.

Han burde vite hva slags standarder Norge har. Likevel kommer han med et unnvikende svar til NRK.

– Vi har ikke noen detaljer om det ennå, men vi vil selvfølgelig undersøke det. Forhold som ikke er akseptable for barn, vil ikke bli tolerert i landet vårt. Og vi vil sørge for å følge opp dette, sier Hassan Ali Khaire, som har norsk pass og kom til Norge som flyktning i 1989.

NRK avdekket før jul omfattende vold og mishandling på flere koranskoler i Somalia.

Streng disiplin, ofte med bruk av fysisk avstraffelse, og fordypning i islam, skal bringe norsk-somaliske ungdommer nærmere sin opprinnelige somaliske kultur.

Ifølge NRK hadde Erna Solberg planlagt å ta opp forholdene for norsksomaliere på koranskoler med den somaliske statsministeren.

På spørsmål fra NRK om han vil stenge skolene, svarer statsminister Khaire:

– Vi må først samle inn all fakta. Når vi har det, vil vi komme med passende tiltak.

Men kanskje er det også NRK som ikke ønsker å gå nærmere inn i materien: Innvandring til Norge er god business. «Oppdragelse» av somaliske barn i foreldrenes hjemland gir inntekter og opprettholder Somalias status som primærland. Det sikrer at familiene henter ektemaker i hjemlandene og at pengeoverførslene fortsetter.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Innvandring er blitt business, og koranskoler er en del av geskjeften.