Nytt

Bildet: Merkel driver valgkamp i Schwerin 19. september. Man kan si at hun kommer hjem til sine egne, de hun importerte. Mange tyskere gjør seg nok sine refleksjoner. Foto: Axel Schmidt/Reuters/Scanpix

 

Merkelig så kjedelig valgkampen har vært denne gangen. Ingen opphetede debatter og svært lite synlig engasjement blant folk flest. Svært få stands, ingenting i posten …

TV-diskusjonene har vært mange i form av talk shows, men det er bare reprise på reprise. Nesten ingen ser forskjell på Merkel og Schulz, og diskusjonene dem imellom har da også blitt kalt for en duett, og ikke en duell.

Det eneste som har skapt litt temperatur er medienes demonisering av AfD, men den monomane hatkampanjen mot partiet har neppe skapt annet enn større sympati blant den jevne borger. Folk har ikke tillit til verken TV eller aviser lenger.

Men den manglende tilliten både til politikere og medier er ikke større enn redselen for ikke å være «god» og å risikere bli kalt rasister. Hitlingen treffer fortsatt et ømt punkt hos folk.

Derfor rusler de fleste av sted og stemmer slik de får beskjed om av gammelmedia, politikere og kirke.

Mot et slikt bakteppe er det derfor imponerende at et parti som AfD får såpass stor oppslutning som 11 prosent, ifølge de siste meningsmålingene. Jeg tror partiet får enda høyere oppslunting, siden mange nok ikke tør å oppgi riktig partipreferanse overfor meningsmålingsinstituttene, ettersom en stemme på Afd ikke regnes som moralsk akseptabelt.

Flere av mine naboer kommer til å stemme AfD. Det er ordentlige mennesker som ikke har et eneste ekstremistisk bein i seg, men som har sett seg lei på de to største partienes åpne grenser-politikk. Mange flere er nok enige med dem, og skjønner at også den tyske velferdsstaten er under press.

I tillegg til flyktningepolitikken har eldrefattigdommen kanskje vært det største temaet i valgkampen. Mange eldre lever allerede på eksistensminimum og må ha sosialhjelp for å få endene til å møtes. Det var hjerteskjærende å se TV-programmet forleden om en eldre dame i München, som etter å ha arbeidet i 42 år, fikk utbetalt 800 euro i pensjon og hadde en husleie på 600. Med dagens flyktningepolitikk og Merkels «Willkommenskultur» er ikke håpet om noen bedring til stede. Snarere tvert imot.

Dessverre er det blant denne gruppen man finner de fleste som heller sitter hjemme på valgdagen. Selv har jeg truffet tre slike eldre. De har ganske enkelt gitt opp og tror ikke på politikerne lenger. Politikerne bryr seg mer om flyktningene enn om oss, har flere sagt. Så ser jeg da også med egne øyne hvordan immigranter flytter inn i leiligheter her, betalt av kommunen, med gratis opphold og penger til livsutfoldelse. og utenfor står splitter nye, kostbare sykler.