Sakset/Fra hofta

20. september var fristen for høringsuttalelser i forbindelse med Regjeringens lovforslag om å innføre forbud mot bruk av plagg som helt eller delvis dekker ansiktet i barnehager og utdanningsinstitusjoner.

Regjeringen møter motstand mot forslaget om forbud:

Norges Handelshøyskole kaller forslaget «fremmedartet og dramatisk». Universitetet i Bergen og NTNU mener det er unødvendig, mens Universitetet i Agder og Politihøgskolen påpeker at de er kritiske til forslaget.

Forbudet er «fremmedartet og dramatisk»? Nei, det er nikab som er fremmedartet og dramatisk. Dette bildet tok vi selv i Oslo på vei til kontoret:

Politihøgskolen har kjørt seg fast i et politisk korrekt spor. De vet utmerket godt fra utlandet at burka og nikab brukes til å skjule kriminalitet i tillegg til å vekke ubehag.

Oslo Handelshøyskole vil ha samtaler og praktiske tiltak. Hva er vel et mer praktisk tiltak enn å forby det ekstreme plagget?

– Norges Handelshøyskole kan ikke se at behovet for et slikt forbud verken er dokumentert eller sannsynliggjort. Et mer pragmatisk forslag, hvor det gis hjemmel til å løse eventuelle problemer gjennom samtaler og praktiske tiltak, vil langt være å foretrekke, er beskjeden fra rektor Frøystein Gjesdal ved Norges Handelshøyskole.

Jeg satt selv ved vinduet på en flytur ved siden av en svart vegg i nikab. Samtale? Her var det ingenting som inviterte til kommunikasjon eller dialog. Hun har gjort seg selv påtrengende usynlig.

Høgskolen i Innlandet er opptatt av lik rett til utdanning:

– Et generelt forbud vil kunne støte kvinner bort fra utdanning og kanskje provosere muslimer i Norge unødvendig, og høgskolen er opptatt av å forsvare prinsippet om lik rett til utdanning, mener Høgskolen i Innlandet.

Også er Høgskolen i Innlandet bekymret for å provosere muslimer i Norge unødvendig. Ja, tenk bare hva provoserte muslimer kan finne på. Det reises minnesmerker i europeiske land over de som er blitt utsatt for provoserte muslimer. Selv om disse provokasjonene har bestått i å leve helt normale vestlige liv som å gå over en bro, sitte på en kafe, gå på konsert og andre fæle provoserende ting. Her skal vi liste oss rundt på tærne i våre egne land. Vi kunne jo komme til å provosere noen ved vår blotte eksistens!

Læreinstitusjonene kan ikke se at nikab og burka signaliserer sharia-lover og nettopp manglende rettigheter for kvinner.

Naiviteten er like stor som den misforståtte toleransen. Det burde være hårreisende og sjokkerende at våre ledende utdanningsinstitusjoner ikke makter å se hvor diskriminerende burka og nikab er. Tror de kanskje at bare de tildekkede kvinnene får lov til å følge undervisningen så vil de kaste av seg de heldekkende plaggene av seg selv?

Vi får håpe at de politiske partiene har mer vett enn landets akademiske ledere. Dette forbudet vil komme før eller siden, men det er greiest om det kommer nå.

VG