Et Castor-tog, Cask for Storage and Transport of  Radioactive material, på vei til Gorleben i Tyskland 27 november 2011. Hundrevis av demonstranter forsøkte å stanse toget. (Foto: Alex Domanski/Reuters/Scanpix)

IBM-ansatte i Irland kunne følge transportplanene for svenske atommateriale, både det aktive og avfall. Disse transporten er underlagt strengt hemmlighold. De må ikke falle i hendene på feil personer.

Men en tidligere ansatt Aftonbladet har snakket med gir inntrykk av at det var en åpen dør:

– Vi hade direkt tillgång till ett stort antal transportplaner, typ nukleärt material liknande. All transport av kärnavfall är hemligstämplad, men hanteras och registreras av Transportstyrelsen. Det är specialtransporter som måste loggas. Både aktivt kärnmateriel och karnavfall från våra kärnkraftverk.

Den tidigare anställde på Irland uppger också att man hade tillgång till både såväl körkortsregister som alla konton hos de anställda på Transportstyrelsen.

Det den tidligere IBM-ansatte forteller illustrerer at Transportstyrelsen nærmest var ivrig etter å gi fra seg mest mulig ansvar.

Den tidigare anställde uppskattar att antalet personer som jobbade med materialet var cirka tio stycken.

– De ville också ge oss mer direkt tillgång. Transportstyrelsen försökte konstant ge ut mer och mer av sin del till IBM: Jag tror det handlar om tidspress och att de saknar intern expertis. Och för att de såg det som ett bättre alternativ att outsourca till ett företag som redan har en fungerande infrastruktur, uppger den tidigare anställde.

Det er dette som er sakens kjerne. Transportstyrelsen hadde ansvar for infrastrukturen i Sverige, både den offisielle og den hemmlige. En rekke lover bestemte hvordan informasjonen skulle håndteres. Men i stedet for å ta ansvaret, overdra Transportstyrelsen det til IBM.

For hver nye bit som faller på plass, vokser presset på regjeringen Löfven. Det er vanskelig å se hvordan han kan unngå at fallemmen åpner seg.

Löfvens regjering er dead man walking.

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/VV3bp/kalla-ibm-anstallda-kunde-se-karnbransletransporter

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂