Transportstyrelsen sendte ut en fullstendig liste over alle kjøretøy i Sverige til kommersielle abonnenter, hvor også numrene til mennesker på skjult adresse var oppført. Det dreier seg om tusenvis av mennesker i dagens Sverige.

Da Transportstyrelsen ble klar over feilen, sendte de ut et nytt brev der de i en åpen mail listet opp bilnumrene til personene på hemmelig adresse, og ba kundene fjerne dem manuelt.

I utskicket den 10 mars var det utsända bilregistret komplett med samtliga fordon. Även personbilar som ägdes av personer med skyddad identitet fanns med – inklusive ägarnas exakta adresser.

Misstaget upptäcktes. Men i stället för att förklara att registret var felaktigt, be kunderna att förstöra det och ersätta det med ett nytt så agerade Transportstyrelsen annorlunda. De skickade i ett öppet mejl ut samtliga registrerings- och chassinummer på alla de bilar om ägdes av personer med skyddad identitet.

Det exakta antalet skyddade som röjdes är okänt med det rör sig om tusentals.

Ajourførte lister over bilregistret sendes med jevne mellomrom ut til kunder, bl.a bilforhandlere som sender målrettet reklame til eiere av bestemte bilmerker. Når lister over mennesker som lever på skjult adresse sendes til kommersielle firmaer, har man i realiteten spredt informasjonen for alle vinder.

Når Transportstyrelsen skal rette opp igjen feilen og ber kundene fjerne bilnumrene selv, sier det noe om at man ikke tar oppgavene alvorlig. Man gir blaffen.

– I ett öppet mejl fick vi tillsammans med andra företag som prenumererar en Excel-lista som innehöll alla registreringsnummer på fordon ägda av personer med skyddad identitet. De bad oss att själva rensa ut dessa. Och Excel-arket var inte ens skyddat av lösenord, säger till DN Jonas Sköld.

– Det innebar i praktiken att alla som fått det Excel-arket kunde köra det mot databasen och på en minut få fram ett nytt register med skyddades adresser, bilmodell, färg och andra uppgifter. Det enda som saknades var kompletta namn och personnummer, säger Jonas Sköld.

I næringslivet er man mer klar over informasjonssikkerhet enn myndighetene:

Händelsen är också känd av Axel Tandberg som föreräder branschorganisationen för direktreklam, Swedish Direct Marketing Association, Swedma.

– När jag fick höra det här trodde jag inte det var sant. De som har fått skyddad identitet behöver det för att undkomma hustrumisshandel, gängkriminalitet och starta ett nytt liv. De personerna ska inte röjas.

De ansvarlige svenske statsrådene sier de ikke har visst og at de ikke vil kommentere og svare på spørsmål.

Denne unnfallenheten kan koste Stefan Löfven regjeringsmakten.

Röjde skyddade uppgifter igen – när it-skandalens skador skulle begränsas

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂