Vincenzo Santo. Foto: Italias forsvarsdepartement.

 

Det ville ikke være noe vanskelig å stanse migrant­strømmen over Middel­havet sier den italienske generalen Vincenzo Santo til avisen Libero: Det er bare å bruke de militære styrkene til det de er ment for.

Som tidligere nest­kommanderende for NATOs ISAF-styrke i Afghanistan er ikke Santo noen hvem som helst. Vi har virke­midlene, fastslår han, og legger til at det ikke trengte å ta mange dagene.

«Migrasjons­rutene som berører oss, ender i nærheten av Tripoli, den ene gjennom Fezzan og den andre gjennom det sørøstlige Libya og videre langs kysten ved Ajdabiya. Området som måtte kontrolleres, er mye mindre enn man tror. Det første man måtte gjøre, er å iverksette en blokade av NGO-skipene for å hindre dem i å ta seg inn i libysk territorial­farvann, for deretter å ramme menneske­handlerne på hjemme­bane. Våre spesial­styrker kunne pågripe dem og transportere dem til våre fengsler. Alt dette kunne vi gjøre uten å avvente noen velsignelse fra inter­nasjonale organer, og uten frykt for å krenke noens nasjonale suverenitet. Vår egen suverenitet krenkes derimot hver eneste gang et utenlandsk skip bringer den stakkars menneskelige lasten hjem til oss.»

Det er stor frustrasjon blant det italienske forsvarets tjeneste­personer over tingenes tilstand, sier generalen.

«Kolleger og gamle medarbeidere som jeg er i kontakt med, nærer det samme sinnet som jeg antar at de fleste italienerne gjør. Hvordan kan man forøvrig ha tillit til institusjonene når en ulovlig innvandrer som for få dager siden knivstakk en politimann i Milano, er blitt løslatt, selv om han ble utvist etterpå? Så kommer han kanskje tilbake. Det er lett å tenke seg frustrasjonen hos dem som står på i gatene hver eneste dag for å garantere italienernes sikkerhet.»

Santo sier det er dødfødt å bruke penger på å opprette leire i Libya. Det finnes ingen pålitelige partnere der, mener han, hva enten det er regjeringer eller stammer.

«De bør i stedet organiseres og finansieres i Tunisia og Egypt, kanskje også i Algerie.»

Uttransportering av dem som oppholder seg ulovlig i Italia etter utvisning, er heller ikke så vanskelig hvis viljen er tilstede, avslutter generalen.

Premisset er dessverre ikke oppfylt.

 

Il Giornale

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂