Det norske kvinnelandslaget reiser til EM i fotball og NTB er misfornøyd med innslaget av ikke-etniske norske og spør:

– Favner ikke fotballfamilien hele det norske samfunnet?

Representasjon som gjenspeiler «hele familien» er blitt en gjenganger/kjeppehest for mediene. Hvem husker ikke Aftenpostens førsteside med bilde av det «helhvite jentelaget»? At dette fokuset på hudfarve og kultur vekker følelse av mindreverd hos de som har bygget og bodd i landet, synes ikke å streife redaksjonene. De ser bare solsiden: Det nye fellesskapet.

Etter først å ha skrytt av hvor mangfoldig herrelandslaget har vist seg, skriver NTB:

Samtidig reiser kvinnenes landslagssjef Martin Sjögren nedover til Nederland med en tropp som ikke speiler et moderne, norsk samfunn.

– Dette kan jeg for lite om, men jeg registrerer og reflekterer over temaet. Det jeg vet er at dette er i ferd med å forandre seg hos de aller yngste. Der er den multikulturelle representasjonen mye større enn vi ser på seniornivå, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt til NTB.

– Favner ikke fotballfamilien hele det norske samfunnet?

– Det er skummelt for meg å trekke den konklusjonen, men du har rett i at det først og fremst er et etnisk norsk lag som stiller i EM, innrømmer NFF-toppen.

Ingenting om ulike kulturer som behandler jenter og gutter forskjellig. Det er Norges skyld hvis det ikke er bredde og mangfold. Denne moraliseringen også på et ikke-politisk felt som fotball, bringer neppe harmoni med seg. Den neglisjerer glatt alle de negative sidene ved flerkultur og fotball: Manglende deltakelse fra foreldrenes side, både på kamper og i dugnad. Dette er et ikke-tema i pressen, men er velkjent og har i høy grad med rekruttering å gjøre. Ivrige norske foreldre og trenere kan trekke med barna så lenge de er barn, men når de blir tenåringer faller de fra.

Ingenting om kjønnsroller, kroppskultur og alle faktorer som bestemmer om «flerkulturelle» deltar i gruppeidrett.

Artikkelen av Steinar Bjerkmann foreller at det norske laget faktisk ranker på 6. plass, men tittelen fokuserer på hva laget mangler kulturelt:

EM-troppen uten flerkulturelle innslag

Kanskje man skulle gjøre som med kvinnelige ledere i næringslivet og kvotere inn?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂