En stor, mafialignende familie holder bydelen Angered i Göteborg i sitt jerngrep. Taushetens lov gjelder. Folk tør ikke snakke med politiet.

Politisjef Ulf Merlander kom med de oppsiktsvekkende opplysningene i retten mandag:

– Den här familjen har påverkat lokalsamhället negativt under en väldigt lång tid.

Skjermdump, Göteborgs-Posten.

Politisjefen var innkalt som sakkyndig vitne under en rettsak om grov vold og grovt övergrepp i rättssak av statsadvokat Linda Wiking.

«Övergrepp i rättssak» er i svensk rett en forbrytelse som betyr at noen har blitt utsatt for vold eller trusler om vold knyttet til en rettslig prosess. Ofte dreier det seg om å påvirke vitner.

Statsadvokatene i Göteborg har i noen år brukt politifolk som ekspertvitner for å forklare i hvilken sammenheng de mistenkte lever og handler, blant annet i rettssaken etter skytingen i Vår Krog & Bar i Biskopsgården som etterlot to drepte og åtte skadede.

Ulf Merlander la ikke fingrene imellom da han beskrev den storfamilien på rundt hundre personer han mener er den dominerende i underverdenen i Hammarkullen, Hjällbo, Gårdsten og rundt Angered Centrum.

– Totalt pratat vi om ett hundratal individer, varav 60 stycken som är straffmyndiga. 30 av dessa förekommer i polisens register. De har figurerat i förundersökningar som rör mord, utpressning, vapenbrott, narkotikabrott, grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot, sier lokalpolitisjefen.

To menn fra den omtalte storfamilien står tiltalt i den pågående rettssaken.

– Jag har jobbat i många år i dessa stadsdelar. Merparten av personerna i den här familjekonstellationen har haft svårt att etablera sig i landet. Nio av dem tjänar över 200 000 kronor om året. Resten redovisar ingen taxerad inkomst alls, sier Merlander.

Ifølge politisjef Merlander våger ikke folk vitne mot medlemmer av familien.

– Människor som sett eller hört något drar sig ur i tidiga skeden av utredningarna.

Tiltalen i den aktuelle saken dreier seg om to unge fornærmede som – etter å ha blitt banket grundig opp – ble beordret til en industritomt hvor de ble oppfordret til å trekke anmeldelsen tilbake. Gjerningsmennene skal ha vist fram noen slagkraftige argumenter: automatvåpen.

Skremselstaktikken virker siden familien har en godt innarbeidet voldskapital å vise til, ifølge Merlander. Man prøver seg også overfor politiet:

– Genom mer subtila hot försöker man även utöva inflytande på poliser som tjänstgör i närområdet, säger polischefen.

Familien måler krefter med politiet:

– När vi ingriper mot den här släkten tvingas vi ofta använda ett betydande antal polismän. Det uppstår liksom en kraftmätning oss emellan.

 

Göteborgs-Posten: Polischef: Maffialiknande släkt styr brottslighet i Angered

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂